Фото: "Мілітарний"

Росія випереджає союзників України в боротьбі за боєприпаси, — Bloomberg

Україна та її союзники програють перегони за забезпечення боєприпасів, необхідних Києву для стримання наступу Росії. Це змусило союзників з усіх сил спробувати зберегти потік постачання боєприпасів до України, шукаючи снаряди по всьому світу.

Як пише Bloomberg, ініціативи з постачання боєприпасів Україні реалізуються повільно, незрозуміло, чи дадуть вони достатньо результатів у короткостроковій перспективі, щоб зберегти стабільність лінії фронту в Україні. Російські війська зараз випускають у сім разів більше снарядів, ніж Україна, додає видання. 

Зазначається, що західні лідери все більше усвідомлюють ціну затримки та розуміють, що захищати територію НАТО буде дорожче. Саме тому, європейські союзники України скрізь шукають боєприпаси, після місяців зволікань щодо того, чи прийнятно використовувати кошти Євросоюзу для закупівель з-за кордону. Чеська Республіка очолює одну ініціативу, а Естонія готує подібну ініціативу.

"Понад 60 мільярдів доларів військової допомоги від Сполучених Штатів Америки може бути розблоковано. Спікер Палати представників Майк Джонсон заявив, що він хоче, щоб фінансування було схвалено "негайно", але інші члени республіканського керівництва Палати представників вважають його шанси на успіх не більшими за 50%", — повідомляє видання.

За оцінками Міністерства оборони Естонії, цього року Росія виготовить або відновить близько 4,5 мільйонів снарядів. Це на додаток до боєприпасів, які вона отримує з Північної Кореї та Ірану.

Bloomberg зазначає, що ЄС планує виробити лише 1,4 мільйона снарядів у 2024 році та два мільйони наступного року. У США працюють над тим, щоб мати змогу виготовити 1,2 мільйона снарядів до кінця 2025 року. Фірми з Європи співпрацюють з українськими компаніями, щоб наростити внутрішнє виробництво, але ці зусилля також потребуватимуть часу, щоб принести плоди.

"Українські постачання снарядів не обов’язково повинні відповідати російським, враховуючи, що сучасні системи озброєнь, які використовує Україна, є більш точними, ніж в окупантів. Якщо показник випущених Україною снарядів збільшиться до трьох у відповідь на сім випущених ворогом, то це сильно покращить ситуацію", — стверджує видання, посилаючись на офіційних осіб, які знайомі із ситуацією на полі бою. 

Як запевняють західні офіційні особи, коли виробництво в США та Європі зросте, то пізніше цього та наступного року, постачання боєприпасів Україні стабілізуються. Але головною проблемою є подолання розриву до того часу.

Нагадаємо, у березні Чехія повідомила, що починаючи з червня в Україну почнуть надходити боєприпаси, які закуплені поза межами ЄСКоординатори чеської ініціативи очікують, що Росія спробує зірвати постачання боєприпасів в Україну, тому всі інші деталі намагаються тримати в секреті.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.04.2024 14:43