Фото: СБУ

Росія з Угорщиною знову готують таємне переправлення українських полонених: у ГУР відреагували

Російська Федерація, ймовірно, готується знову передати українських військовополонених до Угорщини. Країна-агресор збирається виконати це за посередництва Російської православної церкви (РПЦ).

Дану інформацію в ефірі "Радіо Свобода" підтвердив представник Головного управління розвідки Міноборони та представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Андрій Юсов.

За словами військового, ця інформація перебуває на етапі перевірки. Юсов переконаний, що цими діями керують російські спецслужби, хоча самі домовленості з угорською стороною здійснюють представники РПЦ.

"Списку (військовополонених, — ред.) немає. Триває пошук серед українських військовополонених на території РФ та на тимчасово окупованих українських територіях для участі в цій черговій спецоперації російських спецслужб. Мова йде про українців угорського походження. Обов’язковим елементом участі з боку Угорщини, за нашими даними, є саме етнічне угорське походження громадян України та володіння угорською мовою. Мова йде про посередництво РПЦ. На жаль, це лише прикриття і робота спецслужб", — заявив Юсов.

Він також додав, що на цей момент із частиною переданих Угорщині українських військовослужбовців досі немає зв’язку.

"До частини з них Україна досі не має доступу, аби переконатися, що з ними, в якому вони стані й чи дійсно вони вільно пересуваються, і в них все гаразд", — зауважив Юсов.

Також представник розвідки заявив, що п’ятеро військових, яких повернули з Угорщини, розповідали про тиск з боку російських спецслужб та "різноманітні пропозиції, які під тиском до них надходили".

"Певний період, коли вони вже перебували на території Угорщини, вони не були вільні, були обмежені у своєму пересуванні, зв’язку. Спілкування з рідними відбувалося лише за участі третьої сторони", — зазначив Юсов.

Нагадаємо, у червні Росія передала Угорщині 11 українських військовополонених. Посередником у передачі полонених виступила Російська православна церква.  Українська влада про таку угоду між двома країнами не знала. І навіть згодом Угорщина не пішла на конструктивний діалог з Україною щодо цього інциденту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.07.2023 15:43