Дрон Qasef. Джерело: соцмережі

Росія запатентувала копію дрона-камікадзе, який використовували єменські хусити (фото)

Новий російський безпілотник візуально нагадує дрон-камікадзе Qasef іранської розробки. Його активно використовували єменські хусити. Зараз російське підприємство "Завод Сигнал" запатентувало начебто новий виріб.

Про це повідомив Defense Express. Журналісти зазначили: патент передбачає, що цей дрон російський "Завод Сигнал" виготовлятиме методом лиття пластмаси під тиском на термопластавтоматі, елементи корпусу поєднуватимуться між собою віброзварюванням або спеціальним клеєм, ну а потім готові елементи конструкції дрона мають насаджуватись на силову з’єднувальну трубу та лонжерон центроплана з вуглепластику.

"Завод Сигнал" — це, ймовірно, профільне підприємство, розміщене в Ульяновську, яке формально спеціалізується на виробництві вузлів і агрегатів для авіаційної промисловості та автомобільної індустрії. На початку січня 2024 року з’являлися повідомлення про те, що "Завод Сигнал" має намір розгорнути власне виробництво безпілотників. На нього збиралися залучити місцевих школярів і студентів. Тип дронів при цьому не заявлявся.

Вибір підприємства можна пояснити одразу декількома можливими факторами — ініціатива керівництва самого заводу, виробничі компетенції, фактор близькості до внутрішніх водних шляхів, якими у випадку потреби можна доставляти необхідні для виробництва вузли й агрегати.

Дрон Qasef створили як розвиток іранського БПЛА-камікадзе Ababil, стартова маса — 85 кілограмів, зокрема, бойова частина — 30 кілограмів, довжина фюзеляжу — 2,88 метра, розмах крила — 3,25 метра, заявлена дальність польоту — до 100 кілометрів.

"По суті, Qasef можна назвати потужнішим аналогом російського дрона-камікадзе "Ланцет", особливо в плані дальності ураження цілей та потужності бойової частини. Тому є певна ймовірність, що росіяни можуть все ж піти на розгортання виробництва копії цього БпЛА іранського походження, котрий раніше "світився" у розпорядженні єменських хуситів", — зазначили військові експерти.

Нагадаємо, на початку липня стало відомо, що китайські та російські компанії спільно розробляють ударний безпілотник. За основу вони взяли іранський дрон-камікадзе Shahed, який активно використовується у війні проти України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.07.2024 07:39