Фото: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

Росія звинуватила Україну в призупиненні обміну полоненими: у ISW назвали мету окупантів

Країна-агресорка намагається маніпулювати темою обміну військовополонених для дестабілізації ситуації в Україні. Зокрема, у Кремлі звинуватили Україну в кількамісячному припиненні обміну військовополоненими

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Так, за даними фахівців, уповноважена з прав людини у РФ Тетяна Москалькова звинуватила Україну у нібито висуненні "надуманих вимог", що призвели до паузи в обміні військовополоненими протягом останніх місяців.

Останній обмін військовополоненими між Росією та Україною відбувся 8 лютого 2024 року за сприяння Об'єднаних Арабських Еміратів.

"Протягом останніх місяців після останнього обміну військовополоненими Росія вчинила низку очевидних зловживань проти українських військовополонених, включаючи страти українських військовополонених без судочинства та використання військовополонених як живих щитів на полі бою (обидва порушення Женевської конвенції про військовополонених), а також нібито проведення "чорного ринку" для продажу українських військовополонених російським парамілітарним формуванням", — наголосили аналітики.

Відтак, на думку експертів Інституту, через свої звинувачення в тому, що Україна є стороною, відповідальною за припинення обміну військовополоненими, країна-агресорка намагається перекласти провину та завуалювати перелік задокументованих російських знущань з українських полонених. Також, як зауважили аналітики, РФ має на меті розпалити невдоволення в українському суспільстві або зірвати допомогу від Заходу. 

"Кремль використовує політику обміну військовополоненими як ще один риторичний прийом для підриву прийняття рішень в Україні", — резюмували аналітики.

Нагадаємо, в Україні відкрили новий табір для утримання російських військовополонених. Він став уже третім спеціалізованим місцем подібного типу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.05.2024 07:38