Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

Розблокування Угорщиною 50 млрд євро для України: Орбан висунув умову

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан згоден підтримати надання Україні фінансової допомоги від Євросоюзу разом з іншими країнами-членами за умови, що рішення про виділення коштів ухвалюватимуть щороку.

В інтерв’ю виданню Le Point угорський прем’єр наголосив, що Будапешт запропонував компромісну угоду, відповідно до якої фінансування Україні виділятиметься за умови, "якщо ви гарантуєте, що кожного року ми будемо вирішувати, чи будемо продовжувати надсилати ці гроші, чи ні".

Орбан зазначив, що щорічне голосування за надання коштів Україні повинно мати одноголосну підтримку всіх 27 країн ЄС. 

"На жаль, ця позиція розуміється або інтерпретується деякими країнами як засіб щорічного шантажу… Наша позиція полягає в тому, що йдеться не про шантаж вето, а про відновлення і збереження єдності Європейського Союзу", — стверджує угорський прем'єр.

Варто зазначити, що прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 26 січня заявив, що усі 27 держав-членів Європейського Союзу погодилися підтримати чотирирічну програму для України на 50 мільярдів євро Ukraine Facility. Зокрема, Київ очікує, що у 2024 році ЄС зможе надати фінансову допомогу країні приблизно на рівні минулого року. 

Нагадаємо, що, за словами керівника Офісу президента Андрія Єрмака, Україна й Угорщина намагаються зміцнити відносини на двосторонньому рівні. Для цього заплановано цілу низку розмов і зустрічей політиків з обидвох сторін.

До того ж, за даними Reuters позиція Будапешта щодо України суттєво змінилася. Зокрема, Угорщина заявила про готовність до компромісу, який дозволить фінансувати запропонований Європейським Союзом пакет допомоги Києву у розмірі 50 мільярда євро. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 30.01.2024 14:44