Затримання консулки України. Джерело: СБУ

СБУ викрила консулку України, яка переправляла в Євросоюз вихідців із країн терористичного ризику: у МЗС відреагували

Служба безпеки викрила консулку України, яка "допомагала" нелегалам із країн Азії переїхати до Євросоюзу. Її "послугами" скористалося до 900 вихідців із країн терористичного ризику.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

Таким чином контррозвідка Служби безпеки спільно з Національною поліцією та у взаємодії з Міністерством закордонних справ України заблокувала канал нелегальної міграції до ЄС вихідців із країн підвищеного терористичного ризику.

"У результаті комплексних заходів у Києві викрито другого секретаря з консульських і адміністративних питань Посольства України в одній із країн Центральної Азії, яка організувала міжнародний "трафік". Перебуваючи на посаді в дипломатичній установі, вона за гроші пропонувала громадянам із декількох південноазійських держав незаконно виїхати до Євросоюзу транзитом через територію України", — пояснили в СБУ.

Для цього посадовиця оформлювала своїм клієнтам візи для в’їзду до нашої держави як студентів українських закладів вищої освіти. Вартість такої "послуги" — до трьох тисяч американських доларів з одного нелегала.

Правоохоронці зазначили, що до незаконної діяльності вона залучила двох іноземців. Вони підшукували клієнтів, домовлялися з ними про "умови поїздки" та передавали гроші організаторці схеми. Встановлено, що їх "послугами" скористалося до 900 вихідців із країн терористичного ризику. "Прибутки" консулка витрачала на придбання елітної нерухомості у центрі Києва та в Одесі.

Розслідування з’ясувало, що посадовиця прийняла присягу держслужбовця ще 1995 року після закінчення інституту молоді у Москві. Потім працювала у різних держустановах і приватних компаніях в Україні, а з 2007 року — в органах МЗС.

"Під час обшуків у її помешканні в Києві правоохоронці виявили комп’ютерну техніку, мобільні телефони та чорнові записи із доказами злочинних дій. Наразі їй повідомлено про підозру за відповідною статтею Кримінального кодексу України. Вирішуються щодо обрання запобіжного заходу, усунення від займаної посади та накладення арешту на її майно. Зловмисниці загрожує до дев’яти років ув’язнення з конфіскацією майна", — наголосили в Службі безпеки України.

Реакція МЗС України

У Міністерстві закордонних справ оперативно відреагували на цю ситуацію. Там заявили про нульову толерантність до корупції.

"У разі виявлення випадків корупції окремих співробітників, вони отримують та будуть завжди отримувати найрішучішу відповідь і покарання. Корупційні дії цієї особи зраджують роботу сотень українських консулів, які в складних умовах самовіддано захищають інтереси наших громадян в режимі 24/7. Підозрювану вже відкликано із закордонного відрядження. Міністерство надає повне сприяння слідству, аби всі винні понесли найсуворіше покарання", — зазначили в МЗС.

До того ж для унеможливлення подальших зловживань у відомстві негайно посилили контроль за видачею українських віз в усіх дипломатичних установах.

Нагадаємо, що наприкінці жовтня працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру правоохоронцю з Одеси та його спільнику. Вони за гроші організовували переправлення військовозобов’язаних чоловіків через кордон.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 09.11.2023 10:45