Затримання агентів ФСБ на Одещині. Джерело: СБУ

СБУ затримала колишніх "антимайданівців", які хотіли підірвати залізницю на Одещині

Працівники Служби безпеки України (СБУ) викрили агентурну групу ФСБ Росії, яка займалася розвідувально-підривною діяльністю на Одещині. Серед іншого, фігуранти зливали ворогу координати об'єктів залізничної інфраструктури, удари по яких мали частково зупинити рухи потягів у регіоні.

Про це повідомила прес-служба СБУ. Там зазначили, що очільником агентурної групи був одесит, інструктор із рукопашного та ножового бою, один з активістів одеського "Антимайдану". Чоловік особисто перебував на зв’язку із представниками російської спецслужби. До протиправної діяльності він залучив свого близького родича.

"За завданням ФСБ фігуранти мали фотографувати та надсилати координати об'єктів залізничної інфраструктури Одещини. Рашисти планували використати цю інформацію для знищення локацій, що мало унеможливити рух частиною колій", — розповіли в СБУ.

Крім того, ФСБ залучила цих чоловіків до інформаційно-підривної діяльності проти нашої держави. Слідство встановило, що очільник агентурної групи особисто адміністрував групу прихильників так званої "Новоросії" в одній зі соцмереж. Там він організував збір коштів для бойовиків терористичних організацій "ЛНР і ДНР".

"Також фігурант створював і поширював у мережі Інтернет матеріали, що закликали до захоплення влади та зміни меж території України. Серед іншого, він робив це через ресурс novorus.info — так зване «центральне информагентство новороссии", — пояснили у СБУ.

Служба безпеки України поетапно задокументувала розвідувально-підривну діяльність ворожих агентів і затримала їх. Під час обшуків за місцями перебування правоохоронці виявили комп’ютерну техніку, електронні носії інформації та засоби зв’язку з доказами злочинних дій.

На підставі зібраних доказів слідчі повідомили очільнику мережі про підозру за двома статтями Кримінального Кодексу України:

  • посягання на територіальну цілісність і недоторканність України;
  • створення терористичної групи чи терористичної організації.

Його родичу підозра оголошена за несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ.

"Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності", — підсумували в Службі безпеки України.

Нагадаємо, що декілька днів тому Служба безпеки України затримала інформатора російської розвідки, який готував захоплення Вовчанська Харківської області. Він виявився місцевим підприємцем.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.05.2024 19:28