Затримання посадовця з Міноборони. Джерело: Офіс Генерального прокурора

Схема на 1,5 млрд грн: суд відправив під варту посадовця Міноборони

Суд обрав запобіжний захід чиновнику Міністерства оборони України, якого підозрюють у схемі на 1,5 мільярда гривень. Йдеться про закупівлю снарядів для української армії.

Про це повідомила прес-служба Офісу генерального прокурора.

"За клопотанням прокурорів Офісу генпрокурора суд обрав керівнику Головного управління Міноборони запобіжний захід – тримання під вартою без права внесення застави", — йдеться в повідомленні.

Тож тепер стало відомо, що посадовець перебуватиме під вартою щонайменше до 19 лютого 2024 року.

Учора в Києві затримали керівника одного з Головних управлінь Міністерства оборони України, який причетний до оборудки. Посадовець намагався провести закупівлю боєприпасів за завищеними цінами та в обхід антикорупційних запобіжників.

За даними слідства, посадовець міноборони у грудні минулого року підписав угоду з компанією-спецекспортером на придбання гуртової партії артилерійських снарядів для українських захисників. Але тоді бюджетні кошти не переказали на рахунки спецекспортера.

Новостворена Агенція оборонних закупівель міноборони згодом уклала вигідніший контракт на постачання цих самих артснарядів із цим самим виробником. Новий договір закупівлі боєприпасів, який пізніше уклала Агенція оборонних закупівель, не передбачав посередників, за ним снаряди мали купуватись напряму від виробника, щоб скоротити терміни постачань і зменшити ціну.

Та керівник знехтував контрактом Агенції оборонних закупівель і безпідставно продовжив дію попередньої угоди з підприємством-спецекспортером. На додаток, після пролонгації старого договору на рахунки афілійованої іноземної фірми-посередника перерахували майже 1,5 мільярда гривень. Ця сума на 30% перевищила вартість снарядів за прямим договором з виробником.

Нагадаємо, раніше журналіст Євген Плінський повідомляв, що будівельний альянс компаній родини Гринкевичів підписав контракт із Міністерством оборони України про постачання одягу для Збройних сил України. За схемою, його перекуповували в Туреччині, але вчасно військовим не постачали. З отриманих 1,54 мільярда гривень майже мільярд вивели та спрямували на придбання елітної нерухомості.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.12.2023 17:39