Фото: Кабінет міністрів України

Шмигаль повідомив, скільки грошей сплатили до бюджету Польщі українські біженці

Українські підприємці, які зареєстрували бізнес в Польщі, сплатили у бюджет цієї країни податків та внесків на страхування на 2,3 мільярда євро. Це статистика лише за два роки повномасштабної війни в Україні.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час прес-конференції 4 березня.

"Два мільярди євро Польща отримала від європейського інвестбанку за договором надання позики польським містам та регіонам, які приймають українських біженців. 0,6 мільярда євро отримала Польща від Єврокомісії в межах виплати 3,5 мільярда євро країнам-членам ЄС для допомоги тим регіонам, які підтримують українських біженців", — зазначив голова українського уряду.

За словами прем'єр-міністра, 2,3 мільярда євро українські підприємці, які працюють у Польщі, у 2022-2023 роках сплатили податків і внесків на соціальне страхування в польський бюджет.

"1,3 мільярда євро — це надходження від внесків і податків українців 2023-го року. Ну відповідно сплата відповідних податків. Для порівняння Польща витратила 1,1 мільярда євро на підтримку і соціальну допомогу й освіту українських біженців", — заявив він.

При цьому Шмигаль додав, що українці які приїхали в Польщу, своїми картками розрахувалися в польських магазинах і лишили польському бізнесу чотири мільярди євро.

"Це перераховано з рахунків українських громадян в економіку Польщі. 2,1 мільярда євро перераховано з 24 лютого до липня 2023 року в торговельних мережах і 1,9 мільярда з них — це готівка, яку зняли українці для того, щоб лишити її також в економіці Польщі", — зазначив Шмигаль.

Він зауважив, що 691 тисяча українців — найчисельніша група іноземців, яка працевлаштована, офіційно працює в Польщі, сплачує повністю податки в бюджет.

Згідно з даними Національного банку України, "Кредит Агріколь", "Делойд Оксфорд Економікс", протягом останніх двох років українці й Україна, за словами Шмигаля, вплинули на ВВП Польщі від одного до трьох відсотків щорічного зростання.

Нагадаємо, у Польщі продовжили тимчасовий захист для українських біженців до 30 червня 2024 року. Відповідний закон підписав президент країни Анджей Дуда.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 05.03.2024 02:23