Фото: Офіс президента

Шольц заблокував постачання ракет Taurus Україні та пояснив своє рішення

Канцлер Німеччини Олаф Шольц наразі виключив постачання Україні крилатих ракет Taurus. Він виправдовує це ризиком втягнення своєї країни у війну. 

Про це повідомляє RND. За даними джерела, Шольц був дуже роздратований "відсутнім балансом" між тим, що дійсно потрібно Україні зараз, і дискусією про цю єдину систему.

Канцлер Олаф Шольц тепер чітко відхилив постачання крилатих ракет Taurus Україні, посилаючись на ризик втягнення Німеччини у війну. 

"Ми ні в якому разі не повинні бути пов’язані з цілями, яких досягає ця система. Тому це не наступний варіант на порядку денному. Ця ясність також необхідна. Мене дивує, що деякі люди зовсім не зворушуються, що вони навіть не замислюються над тим, чи може те, що ми робимо, в якомусь сенсі призвести до участі у війні", — сказав Шольц 26 лютого на конференції.

Німецький канцлер також наголосив, що "це зброя дуже далекої дії. І те, що роблять англійці та французи в плані контролю за цілями та супутнього контролю за цілями, неможливо зробити в Німеччині. Це знає кожен, хто мав справу з цією системою". Водночас Шольц висловив здивованість, що це питання ставлять знову і знову.

"Чого не вистачає Україні, так це боєприпасів на всі можливі довжини та відстані, але не принципово цього з Німеччини", — сказав він, відповідаючи на запитання про Taurus. 

Шольц пояснив, що розмови про те, що ці вагання були проблемою для Німеччини, адже "багато людей вечорами дивляться телевізор і сподіваються, що канцлер втримається".


Taurus — це одна з найсучасніших крилатих ракет повітряного базування, що є на озброєнні німецьких військово-повітряних сил. Ці ракети можуть знаходити ціль з великої висоти та відстані, а також знищувати добре захищенні цілі, приміром, бункерні системи.


Нагадаємо, раніше керівник компанії Йоахім Кнопф, яка виробляє ракети Taurus, заявив, що оборонна промисловість Німеччини зможе оперативно поповнити запаси ракет Taurus у разі їх постачання Україні.

Водночас 22 лютого парламент Німеччини не підтримав пропозицію опозиції схвалити резолюцію з вимогою до уряду надати Україні далекобійні крилаті ракети Taurus. "За" постачання висловилися 182 депутатів, "проти" — 480.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.02.2024 16:07