Олаф Шольц. Джерело: Офіс президента України

Шольц відреагував на заклик Зеленського щодо збиття ракет і дронів РФ над Україною

Глава німецького уряду Олаф Шольц відкинув заклик президента України Володимира Зеленського до західних союзників збивати ракети та безпілотники Російської Федерації в українському небі.

Як передає агенція dpa, про це канцлер Німеччини заявив у четвер, 18 липня, на прес-конференції після саміту Європейської політичної спільноти у Великій Британії, пише Deutsche Welle.

Як інформує видання, заперечення Олафа Шольца стосувалися й прохання українського лідера Зеленського зняти обмеження на використання західної зброї для ураження цілей на російській території.

Шольц, зокрема відповів на прес-конференції на запитання про те, чи згодний він з іншими країнами Альянсу щодо цих закликів Зеленського. Відповідь німецького канцлера була негативною.

"Я бачу такий консенсус, що про такі кроки не може бути й мови, і США також дуже чітко висловилися щодо цього", — наголосив Олаф Шольц.

Варто зазначити, що після завершення саміту НАТО у Вашингтоні німецький канцлер Олаф Шольц вже відкидав пропозицію президента України Володимира Зеленського скасувати всі обмеження на використання західної зброї. Це, зокрема стосувалося й ударів по території Російської Федерації.

Як відомо, президент Джо Байден після надання обмеженого дозволу Україні використовувати американську зброю для ударів по території Росії висловив опозицію потенційним ударам зброєю США вглибині російської території. При цьому Київ хоче домовитись про розширення сфери дії цього дозволу.

Своєю чергою, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що Україна повинна мати право завдавати удари по території Росії, у тому числі на далекі відстані, оскільки це передбачено правом на самозахист.

Нагадаємо, заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква заявив нещодавно, що Україна постійно наполягає на скасуванні заборони завдавати удари американською зброєю вглиб території Росії. Це потрібно, щоби вражати військові аеродроми та бази росіян, з яких вони обстрілюють українців. Цю тему неодноразово підіймали й під час саміту НАТО у Вашингтоні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.07.2024 16:52