Фото: Twitter Джо Байдена

Сигнал Путіну й обіцянка українцям: головне із промови Байдена у Польщі

Президент США Джо Байден 21 лютого виступив у Варшаві з історичною промовою. У своїй заяві він зробив чіткий сигнал російському диктатору Володимиру Путіну, а також звернувся до українців та росіян.

Публікуємо головні тези із виступу американського лідера.

Київ вільний, з Україною демократія стала сильнішою

"Рік тому всі думали, що Київ швидко впаде. Я щойно був у Києві й можу сказати, що він стоїть і стоїть гордо. Коли росіяни напали на Україну, вони хотіли перевірити увесь світ. Тестували Європу і НАТО, чи працює демократія. Ми бачимо людину, яка бореться, яка показує свою мужність і силу. Це — Президент Зеленський. І вся демократія стала сильнішою, а не слабшою, як думав Путін".


Українці борються за кожен клаптик своєї землі

"Від Херсона до Харкова Україна бореться за кожен метр своєї землі. На 50% території, яку захопила Росія рік тому, вже майорить український прапор, а президент Зеленський все ще керує демократичною країною. І наше завдання зупинити агресію Росії та виступити за мир".


Обіцянка українцям

Байден запевнив, що підтримка України з боку західних партнерів є непохитною.

"Наша підтримка України непохитна. НАТО не відступить. Ми не втомимося допомагати Україні. Жага Путіним влади зазнає поразки. Народ України переможе, а ми завжди, як і раніше, стоятимемо на сторожі демократії й свободи. НАТО не буде розділеним. Жорстокість ніколи не придушить волю вільних, Україна ніколи не буде перемогою Росії".


Зараз відбувається переломний момент в історії

Американський лідер вважає, що події, які ми зараз переживаємо, визначать майбутнє десятиліття для людей усього світу.

"Це вибір між надією та страхом, свободою та неволею, обмеженнями та можливостями. Немає солодшого слова, ніж "свобода". На цьому побудовано Америку. Нехай Бог благословить Героїв України та всіх тих, хто захищає свободу по всьому світу".


Молдова хоче бути вільною і боротиметься за це

"Громадяни Молдови виявляють рішучість. У цій країні люди хочуть бути вільними. Вони здобули цю свободу, щоб рухатися у бік демократії та вступ до братства європейських країн. Президент Майя Санду очолює цю боротьбу", — заявив Байден.

Санду була також присутня на площі перед Королівським замком у Варшаві, де виступав президент США.


Війна — вибір лише Путіна: звернення до росіян

Джозеф Байден заявив, що США не планують захоплювати Росію.

"Я хочу звернутися до росіян: США, Захід чи країни Європи не хочуть контролювати Росію, вони не хочуть її знищити. Захід не планує нападати на російський народ. Мільйони росіян, які хочуть жити в мирі, не є нашими ворогами. Це вибір Путіна. Кожен новий день війни Путіна — вибір Путіна, а не ваш. Він може завершити це одним словом", — сказав Байден.

Також американський лідер наголосив, що українці змушені захищатися, щоб мати право на існування.

"Дуже просто: якщо Росія припинить агресію проти України, припиниться війна. Якщо Україна припинить захищатися, це буде кінець України. Саме тому спільними зусиллями ми робимо усе, аби Україна могла захистити себе. США й уся світова коаліція, понад 150 країн, надають Україні важливу на полі бою зброю й техніку. США безпрецедентно підтримують Україну — це не лише зброя, а й фінансово й допомога біженцям", — зазначив він.


Нові санкції США проти Росії

"Ми оголосимо про додаткові санкції цього тижня разом із нашими партнерами. Притягнемо до відповідальності усіх, хто підтримує цю війну. Забезпечимо справедливий суд над тими, хто винен у злочинах проти людяності".


Сигнал Путіну

Байден попередив російського диктатора, що напад на одну з країн НАТО — це напад на весь Альянс.

"Наступного року я вітаю на саміті НАТО в Америці, ми будемо святкувати 75-річницю створення найсильнішого союзу у світі. Кожен член НАТО знає, і росіяни це знають, що наступ проти однієї країни НАТО  це напад на усі країни альянсу, це напад на усі наші території. Протягом останнього року США створили коаліцію для протистояння Росії. Але це боротьба за те, що ми хочемо створити — побудувати мир. Це наша відповідальність", — додав Байден.


Путін думав, що НАТО розпадеться, але вийшло інакше

Байден відзначив, що російський президент не хотів, щоб НАТО було у Фінляндії.

"Але тепер НАТО буде і в Фінляндії, і у Швеції. Путін думав, що НАТО розпадеться, але НАТО стало ще сильнішим. Він думав, що Європа не буде співпрацювати, але тепер нам не потрібна російська нафта. І демократія продовжує триматися і розвиватися".

Нагадаємо, у понеділок, 20 лютого, президент США Джозеф Байден відвідав Україну. Під час свого візиту президент США пообіцяв надати Україні черговий пакет військової допомоги на $500 млн. За словами Байдена, цього разу Штати передадуть системи HIMARS, протитанковий ракетних комплексів JAVELIN тощо.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 21.02.2023 20:11