Фото: соцмережі

Синхронізацію енергосистем України та ЄС повністю завершили

Процес синхронізації енергосистем України та Європейського Союзу повністю завершено. Потужність, яку наша держава може імпортувати з Європи збільшено до 1700 МВт.

Про це заявив голова правління оператора енергосистеми України НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький. 

"Зізнаюся, я довго чекав на можливість сказати ці слова публічно: процес синхронізації української та європейської енергосистем повністю завершено. Це сьогодні офіційно підтвердили системні оператори континентальної Європи на своєму засіданні у Брюсселі", – написав він у Facebook.

За його словами, українська енергосистема повністю відповідає технічним вимогам ЕNTSO-E. Це 28 листопада офіційно підтвердили системні оператори континентальної Європи на своєму засіданні у Брюсселі. "Укренерго" виконало ключові технічні заходи, необхідні для постійної синхронізації української та європейської енергосистеми.

"Крім того, ENTSO-E також збільшило на 500 МВт технічну можливість імпорту електроенергії з Європи до України та Молдови — до 1700 МВт. Таке рішення було прийнято нашими партнерами після відповідних досліджень безпечної та стабільної синхронної роботи української та європейської енергосистем. І це суттєвий внесок в стійкість нашої енергосистеми під час холодів та можливих атак ворога на енергетичні об’єкти", — підкреслив Кудрицький.

Також голова правління додав, що у березні 2022 року Україна екстрено приєдналася до європейської енергосистеми, продемонструвавши стійкість енергосистеми в ізольованому режимі під час повномасштабної російської агресії. Проте для того, щоб перейти з екстреної на постійну синхронну роботу з ENTSO-E "Укренерго" мало завершити виконання всіх технічних умов, які висунули європейські колеги ще у 2017 році.

Варто додати, що синхронізація енергосистем України та Молдови з енергосистемою континентальної Європи (ENTSO-E) у тестовому режимі розпочалася 16 березня 2022 року, хоча попередньо вона планувалася на 2023 рік.

Нагадаємо, що голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький 19 листопада запевнив, що впродовж ремонтної кампанії енергетики відновило функціональність 95% підстанцій. За його словами, енергосистема України витримає будь-які атаки з боку ворога.

Своєю чергою прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, заявив, що Україна протягом восьми місяців готувала енергосистему до важкої зими, що дало неабиякі результати. Попри масовану атаку дронів та негоду планові вимкнення світла відсутні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 28.11.2023 20:12