Фото: Офіс президента

Скандал між Польщею та Україною: з'явилась реакція Зеленського

Європейські цінності та перемога над спільним російським ворогом повинні стояти пріоритетом. Негативні емоції, які нещодавно виникли між Україною та Польщею, мають охолонути.

Таку заяву у Twitter зробив президент України Володимир Зеленський.

"Народи Європи знають, що свобода кожного найміцніша тоді, коли це спільна свобода всіх. Ми в Європі вміємо обʼєднуватися та захищати наші цінності пліч-о-пліч, попри жодні сезони та настрої, політичні течії та особисті амбіції", — написав Зеленський.

Глава держави наголосив, що політика іноді намагається бути вищою за єдність, а емоції — вищі за фундаментальні інтереси народів.

"Україна бʼється за свободу свою та всієї Європи, і ми вдячні кожному народу, який допомагає. Надзвичайно цінуємо історичну підтримку Польщі, яка разом із нами стала справжнім щитом Європи – від моря до моря. І жодної тріщинки в цьому щиті бути не може", — додав Зеленський.

Президент України переконаний, що важливо не дати жодним політичним моментам зіпсувати відносини між українським та польським народами, а емоціям точно варто охолонути.

"Свобода й благо наших народів, цінності нашої Європи та перемога над спільним російським ворогом — понад усе", — додав Володимир Зеленський.

Нагадаємо, керівник Офісу міжнародної політики Польщі Марцін Пшидач неоднозначно висловився, коли сказав, що Україна отримала від його країни велику підтримку. Тож, на думку Пшидача, "варто було б почати цінувати роль, яку Варшава зіграла для Києва протягом останнього часу". 

Своєю чергою у вівторок, 1 серпня, посла Польщі викликали у Міністерство закордонних справ України. Так відомство відреагувало на висловлювання польського міністра про "невдячність України".

Раніше у схожу ситуацію потрапив міністр оборони Великої Британії Бен Воллес. Під час саміту НАТО у Вільнюсі він натякнув на "невдячність українців" за надану допомогу. Згодом Воллес сказав, що слова щодо допомоги Україні були перекрученими. Він пояснив, що мав на увазі значну підтримку України від Великої Британії, якої немає від багатьох інших західних держав.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.08.2023 07:07