Ентоні Блінкен. Джерело: соцмережа X

Скандальні вибори у Венесуелі: США вважають переможцем опозиціонера

Існують переконливі докази того, що опозиціонер Едмундо Гонсалес, а не диктатор Ніколас Мадуро, переміг на президентських виборах у Венесуелі. Тож у країні варто розпочати переговори про мирний перехід влади.

Про це повідомив державний секретар США Ентоні Блінкен у спеціальній заяві. Він зазначив, що "з огляду на неспростовні докази, США та, найголовніше, венесуельському народу зрозуміло, що Едмундо Гонсалес Уррутіа отримав найбільшу кількість голосів".

"Ми вітаємо Едмундо Гонсалеса Уррутіа з успішною кампанією. Зараз настав час для венесуельських партій розпочати переговори про взаємоповажний, мирний перехід відповідно до венесуельського виборчого законодавства", — наголосив держсекретар США.

Після виборів прихильники Гонсалеса вийшли на вулиці з протестами, що призвело до придушення акцій силами безпеки й озброєними проурядовими бандами. Щонайменше 17 людей загинули. Близько 750 осіб заарештовано. Таку інформацію підтвердив генеральний прокурор країни.

Багато урядів засудили результати виборів, на яких у Венесуелі переможцем оголосили авторитарного лідера Ніколаса Мадуро. Міністри закордонних справ "Групи семи" висловили занепокоєння через фальсифікації під час підрахунку голосів на президентських виборах у Венесуелі.

Нагадаємо, що з понеділка, 29 липня, стартували масові протести після того, як Ніколаса Мадуро визнали переможцем на виборах президента. Правоохоронці розганяли мітингувальників сльозогінним газом. Зараз акції трохи стихли, однак повністю не припинилися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.08.2024 08:32