Ніколас Мадуро. Джерело: соцмережа X

У Венесуелі переобрали на третій термін друга Путіна Мадуро: опозиція заявляє про фальсифікації

У Венесуелі на президентських виборах переміг 61-річний друг російського диктатора Володимира Путіна Ніколас Мадуро, який вже протягом 11 років має владу в країні. Водночас опозиція не визнає його перемогу та заявляє про фальсифікації. 

Як повідомляє Reuters, у понеділок, 29 липня, виборна служба країни оголосила, що Мадуро виграв третій термін, набравши 51% голосів, попри те, що численні екзит-поли вказували на перемогу опозиції.

Так, кандидат від опозиції Гонсалес набрав 44% голосів, хоча раніше опозиція заявила, що у неї є "причини для святкування", і закликала прихильників продовжити моніторинг підрахунку голосів виборців. Водночас Мадуро у президентському палаці перед прихильниками запевнив, що його переобрання є "тріумфом миру та стабільності". Політик повторив своє твердження під час кампанії про те, що венесуельська виборча система є прозорою.

Проте очільниця опозиції Марія Коріна Мачадо наголосила, що їх кандидат Гонсалес виграв 70% голосів. За її словами, численні незалежні екзит-поли та швидкі підрахунки вирішально засвідчили його перемогу.

"Венесуела має нового обраного президента, і це Едмундо Гонсалес. Ми перемогли, і весь світ це знає", — зазначила Коріна.

У неділю, 28 липня, опозиція країни заявляла, що їхнього представника, який мав спостерігати за загальнонаціональним підрахунком голосів, не було допущено. Також було кілька виборчих дільниць, куди опозиційні спостерігачі не мали права доступу.

Водночас Гонсалес заявив, що не закликає своїх прихильників виходити на вулиці чи вчиняти будь-які акти насильства. Reuters додає, що місцевий екзит-пол Meganalisis прогнозував, що Гонсалес має отримати 65% голосів, а Мадуро мав отримати лише 14% голосів виборців. 

Зокрема, Держсекретар Сполучених Штатів Америки заявив, що його країна "серйозно стурбована тим, що оголошений результат не відображає волі чи голосування народу Венесуели". Він закликав виборні органи оприлюднити детальну таблицю голосів.

Зазначимо, що з 2013 року, коли Уго Чавес помер, Венесуелу беззмінно очолює авторитарний "боліваріанський соціаліст" Ніколас Мадуро, який повністю довів свою країну до повного політичного та соціально-економічного колапсу. Водночас політик є великим другом Росії, який підтримує Путіна. Усього ж соціалісти, які узурпували владу, правлять Венесуелою вже 25 років.

Також Мадуро ще навесні 2022 року у розмові з Володимиром Путіним підтримав усі дії Москви щодо України.

"Я засуджую дестабілізуючу активність США та НАТО та закликаю протидіяти розгорнутій західними країнами кампанії брехні та дезінформації проти Росії", — наголошував він.

До того ж посол Венесуели у Росії Хесус Рафаель Саласар Веласкес заявляв, що його країна завжди буде на боці РФ.

"Якщо якась країна запропонує будь-який план щодо конфлікту в Україні, Венесуела завжди буде на боці Російської Федерації", — казав Веласкес. 

Нагадаємо, торік у грудні Гаяна та Венесуела домовилися не воювати за багатий на нафту регіон Ессекібо, міжнародно визнаний частиною Гаяни.  Мадуро та Ірфаан Алі вирішили в мирний спосіб врегулювати конфлікт між країнами, який виник через суперечку про територію Ессекібо. Раніше Мадуро підписав шість указів, які передбачають нібито приєднання Ессекібо до Венесуели. Відомо, що цей регіон славиться своїми запасами нафти. За планом Мадуро, Ессекібо мав стати 24-м штатом країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 29.07.2024 10:56