Фото: report.az

Скільки часу Євросоюз буде озброювати Україну: заява Борреля

Європейський союз планує заснувати спеціальний фонд для України у п'ять мільярдів євро на рік. Наша держава потребує прогнозованої військової допомоги на найближчі роки.

Таку заяву на прес-конференції в Толедо після неформальної Ради ЄС на рівні міністрів оборони зробив високий представник Європейського Союзу із закордонних справ Жозеп Боррель.

"Я запропонував фонд підтримки України на період 2024-2027 років. Його мета полягає в тому, щоб забезпечити надійність нашої військової допомоги. Цей фонд буде пов'язаний з Європейським фондом миру. Він має стати фундаментальним елементом нашого довгострокового внеску в безпеку України, як про це домовилися європейські лідери в червні", — заявив Боррель.

Чиновник наголосив, що запропонований фонд становитиме п'ять мільярдів євро на рік. Боррель також додав, що "це стеля, а не ціль витрат" у середньостроковій перспективі. За словами представника Європейського Союзу, міністри оборони країн ЄС зайнялися цим питанням, а згодом його обговорюватимуть міністри закордонних справ. 

"Ми розраховуємо дійти згоди якнайшвидше. Я сподіваюся, це станеться до кінця року", — додав Боррель.

Фонд підтримки ЗСУ

Пропозиція про спеціальний військовий фонд є частиною ширших зусиль ЄС, спрямованих на те, щоб продемонструвати свою довгострокову відданість Україні. Дипломатичне крило ЄС, Європейська служба зовнішніх зв'язків, також розробило план, в якому пропонується низка безпекових зобов'язань Євросоюзу, які ЄС може взяти на себе щодо України найближчими роками.

Це також доповнює пропозицію ЄС виділити 50 мільярдів євро на невійськову допомогу Україні у період з 2024 до 2027 року. Нова пропозиція щодо військового фінансування була надіслана країнам ЄС на розгляд у понеділок, 17 липня, і міністри закордонних справ ЄС повинні були розглянути її у четвер під час зустрічі у Брюсселі. За словами двох дипломатів, ціль полягає в тому, щоб прийняти пропозицію до осені.

Виділення до 20 мільярдів євро на ці зусилля дозволить лідерам ЄС надіслати Москві сигнал про те, що вони готові зробити все можливе, аби допомогти Україні. Розподілений на чотири роки фонд дозволить ЄС щороку отримувати із банку п'ять мільярдів євро. Цифри, однак, є стелею і не служать гарантією того, що всі вони будуть витрачені.

Нагадаємо, раніше міністр оборони Естонії Ханно Певкур заявив, що Європейський Союз дещо сповільнив постачання боєприпасів для України. З обіцяного мільйона Сили оборони отримали менш як 250 тисяч снарядів.

Варто відзначити, що 22 серпня, Європейська комісія виділила Україні новий транш макрофінансової допомоги. Сума становить 1,5 мільярда євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.09.2023 22:54