Сергій Марченко. Джерело: Міністерство фінансів

Скільки коштів Україні потрібно на місяць від союзників: Мінфін озвучив суму

Україні необхідна подальша систематична допомога від партнерів для забезпечення соціальних видатків. Щомісячна потреба у зовнішньому фінансуванні державного бюджету у 2024 році становить близько трьох мільярдів доларів.

Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко на онлайн зустрічі фінансового блоку "Великої сімки", повідомляє прес-служба Мініфіну.

Під час свого виступу посадовець відзначив ключову роль підтримки союзників у забезпеченні збалансованості бюджету України та відновлення економіки. За його словами, фінансова підтримка країн ЄС з лютого 2022 року сягає близько 63 мільярди доларів. 

"У 2023 році фінансова система України була стійкою, а економіка відновлювалась швидше, ніж очікувалося. Зважена політика уряду України разом із послідовною підтримкою міжнародних партнерів мали вирішальну роль у наших досягненнях. Важливо зберегти цю тенденцію. У 2024 році щомісячна потреба у зовнішньому фінансуванні сягає близько трьох мільярдів доларів. Подальша ритмічна бюджетна допомога життєво необхідна для забезпечення соціальних видатків. Ми не можемо допустити затримку в залученні зовнішнього фінансування", — заявив міністр.

Марченко подякував Японії, Великобританії, Канаді за наміри спрямувати фінансову допомогу вже найближчим часом, а також ЄС за підтримку започаткування Ukraine Facility на чотири роки.

Своєю чергою міністерка фінансів США Джанет Єллен наголосила на активній роботі адміністрації Сполучених Штатів з метою затвердити пакет допомоги Україні на 2024 рік. 

"За будь-якого сценарію, міжнародна співпраця та координація зусиль є необхідними для перемоги України у війні. Ситуація, в якій опинилася Україна, є безпрецедентною за останні десятиліття: агресор володіє значними ресурсами та посилює свою співпрацю з країнами, проти яких G7 запровадили санкції. Допомога міжнародних донорів — це не просто фінансове питання, а можливість підтримати мільйони українців, які цього потребують, та зберегти життя тисяч військових", — підсумував міністр фінансів.

Нагадаємо, 28 лютого Україна отримала 760 мільйона доларів у вигляді грантів від Японії та Норвегії. Кошти спрямують на виплату пенсій, зарплати педагогам та рятувальникам.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 28.02.2024 18:27