Фото ілюстративне. Джерело: Telegram-канал Денис Шмигаля

Японія надасть Україні понад $100 млн: як запланували використати ці гроші

Японія виділить 15,8 мільярда єн (106 мільйонів доларів) допомоги на підтримку відновлення України від наслідків війни. Йдеться про сім сфер — зокрема, на відновлення інфраструктури та розмінування.

Про це повідомило видання Kyodo News. Журналісти зазначили, що уряди двох країн домовляться про участь Японії в післявоєнній відбудові України та підпишуть понад 10 меморандумів про співпрацю на японсько-українській конференції зі сприяння економічній реконструкції. Її запланували на 19 лютого в Токіо.

Конференцію, зокрема, відвідають прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і голова Федерації бізнесу Японії Масакадзу Токура.

Медійники нагадали, що в січні Японія оголосила про внесок у розмірі 37 мільйонів доларів до фонду НАТО для надання додаткової підтримки Україні, включно зі системою виявлення безпілотних літальних апаратів. Водночас, відповідно до своєї Конституції, Японія не може надавати військову допомогу.

Тож допомогу Японії у розмірі 15,8 мільярда єн використають для надання обладнання для розмінування та тимчасових мостів. Сім сфер співпраці також включають розширення сільського господарства, поліпшення гуманітарної ситуації, біотехнології та індустріальне вдосконалення, інформаційні технології, а також посилення управління й антикорупційні заходи.

Водночас меморандуми про співпрацю Японії та України, які мають підписати на конференції, стосуватимуться медичного обслуговування, кібербезпеки та проектів вітрових електростанцій. Очікується, що на зустрічі підпишуть угоду про усунення подвійного оподаткування для компаній, які ведуть бізнес в Україні.

Уряди обидвох держав планують розпочати перемовини щодо інвестиційної угоди, спрямованої на сприяння участі японських компаній у проектах реконструкції.

У листопаді 2023 року лідери Японії й України, Фуміо Кісіда та Володимир Зеленський домовилися про проведення конференції, присвяченій економічній реконструкції України, яка відбудеться у Токіо 19 лютого.

Нагадаємо, наприкінці січня стало відомо, що Японія та США продовжуватимуть підтримувати Україну за угодою, яку підписали країни "Великої сімки" минулого року. Вони працюватимуть спільно над збереженням і збільшенням санкцій проти Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 11.02.2024 15:58