Роксолана Підласа. Джерело: Facebook

Скільки коштуватиме Україні мобілізація 500 тисяч людей: у Раді назвали величезну суму

Мобілізація від 400 до 500 тисяч військовозобов'язаних, а також додаткові потреби в закупівлі та модернізації військової техніки коштуватимуть для України приблизно 700 мільярдів гривень.

Про це заявила голова бюджетного комітету Роксолана Підласа в подкасті Центру економічної стратегії.

За її оцінкою, тільки на навчання, виплати й одяг мобілізованим необхідно виділити 322 мільярди гривень, а ще близько 400 мільярдів гривень — на закупівлю та модернізацію військової техніки. Це 22,5% всіх витрат державного бюджету або 41% витрат на оборону.

"Кошти міжнародних партнерів на потреби армії витрачати не можна. Тому мова йде тільки про внутрішні ресурси", — сказала Підласа.

За її словами, щоби знайти гроші, обговорюються різні варіанти — від повернення прогресивної ставки ПДФО (тобто збільшення прибуткового податку залежно від величини доходу) та податку на розкіш до додаткового вилучення ресурсів із місцевих бюджетів.

Вона додала, що збільшити власні надходження на 40% за декілька місяців є важким завданням, у зв'язку з чим "ці розмови, де взяти додаткові гроші в бюджет, якраз і є наслідком цієї потреби".

Як відомо, в Україні тривають розмови про мобілізацію ще 500 тисяч осіб. Про таку кількість згадували військові на ставці головнокомандувача. У січні Володимир Зеленський сказав, що не побачив поки що належної кількості зрозумілих деталей, щоби сказати, що півмільйона потрібно мобілізувати.

Нагадаємо, що, на думку голови парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітневича, у новому урядовому законопроекті про мобілізацію бракує норми про ротацію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 03.02.2024 10:29