Наталія Гуменюк. Джерело: vikna.tv

Смерть мобілізованого з епілепсією у військовій частині: Гуменюк розповіла деталі розслідування

Військове командування сприяє розслідуванню щодо смерті мобілізованого з епілепсією у військовій частині в Одеській області. Збройні сили України не зацікавлені в тому, щоби на службі перебували люди, яким не дозволяє цього стан здоров'я.

Про це повідомила речниця Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Збройні сили України не зацікавлені у тому, щоби на службі перебували люди з неналежним станом здоров'я. Вони не здатні виконувати бойове завдання. Жоден командир у цьому не зацікавлений", — заявила вона.

За словами речниці, рішення щодо мобілізації та призову на службу ухвалюють на підставі відповідних документів. Наразі триває розслідування, в якому виявлені два основні акценти:

  • непроведення належного медичного огляду перед призовом;
  • неякісне надання допомоги безпосередньо під час інциденту.

Гуменюк пояснила, що під час призову чоловіка у ТЦК спиралися на документи, які підтверджували те, що загиблий пройшов комісію за місцем проживання.

"До речі, зауважу, що військово-лікарські комісії, які працюють в такому випадку, визначаючи придатність військовозобов'язаних до служби, організовують та функціонують на базі місцевих органів влади. Таким чином, пройшовши комісію, загиблий надав ТЦК документи, в яких зазначалося, що він здоровий. У центрі комплектування немає фахівців, здатних визначити ступінь гідності або здоров'я громадянина", — додала Гуменюк.

Наразі щодо обставин смерті чоловіка триває розслідування. Військове командування повністю сприяє йому та надає усі дані, а також свідчення учасників події, аби встановити, в якій стадії відбулася фатальна помилка.

"Звісно, після висновку, досудового розслідування, яке відбувається під наглядом спеціалізованої прокуратури, з нашого боку, з боку військового командування відбувається повне сприяння. Ми зацікавлені в тому, щоби на службу йшли вмотивовані та здорові люди", — наголосила Гуменюк.

Нагадаємо, раніше уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець зазначив, що Спеціалізована прокуратура у сфері оборони взяла на контроль досудове розслідування кримінальних проваджень за фактом смерті мобілізованого з інвалідністю. Це відбулося у військовій частині Одеської області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.02.2024 09:54