Telegram Дениса Шмигаля

Співпраця в енергетиці та оборонній промисловості: Україна та Чехія підписали низку важливих угод

Україна та Чеська Республіка підписали низку важливих угод. Зокрема, про будівництво нового патронного заводу на території нашої країни та про співпрацю в енергетиці.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Спільні консультації України та Чехії в Празі завершилися підписанням низки важливих документів. У заяві урядів двох країн окреслені контури нашого стратегічного союзу. Це координація зусиль на міжнародному рівні, надання Чехією військової, фінансової, гуманітарної допомоги Україні, робота над імплементацією Формули миру президента Володимира Зеленського, посилення санкційного тиску на агресора і притягнення РФ до відповідальності за злочини", — написав він у Telegram.

Шмигаль наголосив, що Україна максимально сприятиме чеському бізнесу, активізує розбудову міждержавної логістики та взаємодію з Чехією на рівні міст та громад.

Так, Україна та Чехія підписали:

  • угоду з чеською збройною компанією Sellier & Bellot про будівництво нового патронного заводу в Україні;
  • угоду з Colt CZ Group про виробництво штурмових гвинтівок;
  • українсько-чеську угоду про спільну боротьбу зі злочинністю;
  • меморандум про співпрацю в енергетиці. У тому числі про транспортування нафти через нафтопровід "Південна Дружба", співпрацю у сфері водневої енергетики, децентралізації енергосистеми, відновлення енергетичної інфраструктури;
  • меморандум між Державним космічним агентством України та Міністерством транспорту Чехії про співпрацю в дослідженні та використання космічного простору;
  • меморандум між ФДМУ і чеським профільним відомством про обмін передовим досвідом, зокрема щодо створення реєстру адміністративних будівель;
  • меморандум про взаємодію в медицині — про допомогу в будівництві реабілітаційних центрів, відбудові медичної інфраструктури, оснащення наших лікарень, залучення чеських спеціалістів до протезування українських військових.

"Вдячний уряду Чехії, прем’єр-міністру Петру Фіалі, чеському народу за дієву підтримку та солідарність. Наші домовленості матимуть практичні результати. Україна та Чехія стануть сильнішими, а мир і безпека в Європі ближчими", — підсумував Шмигаль.

Фото: Telegram Дениса Шмигаля

Нагадаємо, що декілька днів тому президент Чехії Петр Павел оприлюднив подробиці постачань артилерійських боєприпасів до України в рамках чеської ініціативи. Основна ціль — 2024 року доставити Силам оборони 500 тисяч снарядів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.07.2024 18:45