Фото: Facebook президента Чехії

Якими темпами в Україну з Чехії надходитимуть боєприпаси: заява президента

Президент Чехії Петр Павел оприлюднив подробиці постачань артилерійських боєприпасів до України в рамках чеської ініціативи. Основна ціль — у 2024 році доставити Силам оборони 500 тисяч снарядів. 

Про це лідер Чехії розповів чеському суспільному мовнику.

Прем'єр-міністр Петро Фіала повідомив наприкінці червня, що перша партія снарядів недавно прибула до України. Міністр оборони Яна Чернохова тоді уточнила, що йдеться про 50 тисяч одиниць боєприпасів. Ціль — цього року доставити в Україну 500 тисяч одиниць боєприпасів. Павел заявив, що у липні та серпні до країни має надійти 50 тисяч одиниць боєприпасів, а з вересня до кінця року — від 80 до 100 тисяч штук на місяць.

За словами президента Чехії Петра Павела, безпека в євроатлантичному регіоні не може бути відокремлена від безпеки в Індо-Тихоокеанському регіоні або деінде. Наприклад, конфлікт у Південнокитайському морі вплине на Європу з погляду постачань, оскільки світова торгівля на 50–60 відсотків залежить від цього маршруту.

"Перемога Росії у війні спонукає Китай бути наполегливішим, і це матиме на нього прямий вплив", — сказав президент про Індо-Тихоокеанський регіон. Це велика територія, що включає Індійський океан та прилеглі частини Тихого океану, включаючи, наприклад, Тайвань.

Як відомо, у квітні 2024 року Чехія заявила про створення ініціативи із закупівлі артилерійських снарядів для України у третіх країнах. Планувалося, що в межах програми закуплять 800 тисяч боєприпасів. Чехія закликала партнерів приєднатися до ініціативи. За попередніми прогнозами, перші партії снарядів мали надійти в Україну у травні, але виникли затримки.

Нагадаємо, минулого тижня міністерка оборони Чехії Яна Чернохова заявила, що цього року Чехія може підготувати до 4 000 українських солдатів. Однак Прага планує це робити винятково на власній території, не відправляючи інструкторів в Україну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.07.2024 10:42