Фото: "Одеса-Медіа"

Справа Борисова: який запобіжний захід проситимуть прокурори для колишнього військкома

Одеського військкома Євгена Борисова, якого затримали у понеділок, 24 липня, судитимуть у Печерському районному суді. 

Про це повідомив заступник генпрокурора Антон Войтенко в ефірі телемарафону. За його словами, прокурори проситимуть суд призначити Борисову запобіжний захід у вигляді арешту без альтернативи внесення застави.

"Сторона обвинувачення буде звертатися обов'язково з клопотанням про взяття (Євгена Борисова, — ред.) під варту, без альтернативи внесення застави. Оскільки враховуючи ті ризики, які були озвучені, як він ухилявся від досудового розслідування, дає прокурору і слідчому можливість звертатися до суду без альтернативи застави у таких провадженнях", — сказав він.

Розгляд клопотання відбудеться після того, як матеріали надійдуть і будуть розподілені між суддями.

Справа Борисова

Одне із журналістських розслідувань показало, що мати воєнкома торік придбала житловий будинок в Іспанії за понад чотири мільйони євро. А цьогоріч вони стала власницею автомобіля Mercedes-Benz EQV, який коштував майже три мільйони гривень. Та це не єдина родичка Борисова, яка має чималі статки. Зокрема, теща екс-військкома впродовж останніх років стала власницею коштовного автопарку, хоча не мала для цього достатніх коштів законного походження. До елітного автопарку увійшли Toyota Land Cruiser Prado, Mercedes-Benz G 63 AMG; Toyota Land Cruiser.

А дружина Борисова придбала офісне приміщення в Іспанії вартістю 737 тисяч євро, однак також не мала для цього достатньої кількості законно отриманих активів та доходів.

Колишнього військкома підозрюють:

  • у набутті особою, уповноваженою на виконання функцій держави активів, вартість яких більш ніж на шість тисяч п’ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує її законні доходи (ст. 368-5 КК України);
  • у нез’явленні вчасно на службу без поважних причин військовослужбовцем, вчинене в умовах воєнного стану – вчиненні кримінального правопорушення (ч. 5 ст. 407 КК України);
  • в ухиленні військовослужбовця від несення обов’язків військової служби шляхом обману, вчинене в умовах воєнного стану (ч.4 ст.409 КК України).

Санкції статей передбачають обмеження волі до 10 років позбавлення волі.

Нагадаємо, 24 липня працівники Державного бюро розслідувань спільно з Офісом Генерального прокурора затримали колишнього начальника Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Євгена Борисова.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 24.07.2023 12:39