Фото: НАБУ

Справа про закупівлі Міноборони: НАБУ виявило схему, яка дозволяла завищувати ціни на продукти

Детективи Національного бюро розслідувань підтвердили існування корупційної схеми, яка дозволяє значно завищувати ціни на харчові продукти для військовослужбовців. Зокрема, йдеться про розслідування закупівель Міністерства оборони з організації харчування військових.

Про це повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро України.

"Застосування наявної системи закупівель дозволяє постачальникам вдаватися до зловживань при формуванні ціни на ходові групи продуктів. Яйця продають втридорога, а лосось або лохину, які не побачиш в раціоні військових — за цінами, в рази нижче ринкових", — йдеться в повідомленні.

Водночас подробиці того, як саме діяла схема, детективи поки не розкривають. Проте наголошується, що наразі правоохоронці вилучають та опрацьовують документи складського обліку військових частин, щоб підтвердити факти зловживань. Це необхідно для встановлення обсягів постачання всіх найменувань продуктів за каталогом.

"Наразі призначено низку експертиз, триває збір додаткових матеріалів. Окремо дякуємо Державній аудиторській службі за кооперацію та сподіваємося на подальшу співпрацю", — йдеться у повідомленні НАБУ.

НАБУ заявило про схему, яка дозволяє завищувати ціни на певні категорії

Фото: НАБУ

Скандал із закупівлями для ЗСУ

У січні журналісти опублікували інформацію, яка свідчить про нібито фінансові махінації Міноборони. Зокрема, ЗМІ повідомили, що міністерство начебто закладає на продукти для військових удвічі більшу ціну, ніж вона є насправді. У відомстві назвали це маніпуляцією та повідомили, що готують матеріали до Служби безпеки України "з метою проведення розслідування щодо поширення завідомо неправдивих відомостей, які заподіюють шкоду інтересам оборони в особливий період".

Тодішній очільник Міноборони Олексій Резніков заявив, що оприлюднена в ЗМІ інформація про зловживання під час закупівель харчування для війська є маніпуляцією. Водночас у НАБУ повідомили, що почали відповідне кримінальне провадження ще до розголосу в ЗМІ. Також було звільнено заступника міністра оборони України В’ячеслава Шаповалова, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ.

Після цього Резніков повідомив про повернення громадського контролю над закупівлями Міноборони. Він пояснив, що система закупівель і контролю потребує змін.

20 липня Працівники Державного бюро розслідувань спільно з Національним антикорупційним бюро завершили розслідування щодо колишніх заступника міністра оборони та т.в.о. директора Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони.

Нагадаємо, міністр оборони України Рустем Умєров заявив 16 листопада, що має намір викорінити корупцію у своєму відомстві. Для цього розробляються довгострокові контракти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 14.02.2024 13:13