Фото: Defense Еxpress

США активно нарощують виробництво боєприпасів для України, — WP

Сполучені Штати Америки активно нарощують виробництво 155-мм артилерійських боєприпасів, щоби забезпечити Збройні сили України достатньою кількістю озброєння. Саме ці боєприпаси виявилиcя критично важливими для українських військових під час наступальних дій.

Про це повідомляє The Washington Post.

Видання вказує, що у лютому 2022 року, перед повномасштабним вторгненням РФ в Україну, Пентагон уклав контракти на виробництво 155-мм снарядів на суму 2,26 мільярда доларів, що допомогло збільшити виробництво в США з 14 тисяч до 20 тисяч на місяць. Очікується, що виробництво скоро досягне 28 тисяч снарядів на місяць, а до осені 2025 року планується виробляти 1 мільйон снарядів на рік. Офіційні особи відмовилися повідомити, яка частина цієї кількості буде відправлена в Україну, а яка перебуватиме в резерві Сполучених Штатів.

За даними американських офіційних осіб, саме через те, що Україна під час контрнаступу нібито "значною мірою відмовилася від американської тактики із застосуванням загальновійськових засобів, натомість обравши підхід із застосуванням артилерії, намагаючись прорвати російські мінні поля і лінії окопів", військові потребуватимуть більшої кількості артилерійських снарядів.

У ЗМІ стверджують, що натомість "українські сили створили перевагу в боєприпасах на південному фронті, використовуючи ракети великої дальності з Франції та Британії для ударів по російських складах боєприпасів за лінією фронту". 

Видання пише, що у Пентагоні сподіваються, надолужити виробництво й поставки боєприпасів Україні взимку, коли бойові дії будуть дещо сповільнені через погодні умови. Водночас союзники України розуміють, що й Росія скористається холодною порою року й намагатиметься переозброїти свої війська й зміцнити свої оборонні рубежі.

"Ми зможемо продовжувати постачати українцям боєприпаси, я думаю, ще довго", — сказала міністр армії США Крістін Вормут.

Американські посадовці вказують, що поповнення арсеналу потребуватиме пошуку основних матеріалів для виробництва зброї, й ця проблема ускладнюється глобальним дефіцитом хімікатів і вибухових речовин. Так, США більше не виробляють тротил і перейшли на його замінник під назвою IMX, але різке збільшення виробництва снарядів підштовхнуло американців до пошуку нових світових постачальників тротилу.

За словами офіційних осіб, США мають значні запаси вибухових речовин, але оскільки заводи випускають більше снарядів, водночас там розуміють, що все ж таки знадобиться додаткове виробництво як ракетного палива, так і вибухівки.

В ЄС також намагаються вирішити цю проблему. Так, влітку ЄС схвалив план, який передбачає виробництво 650 тисяч великокаліберних боєприпасів на рік, і взяв на себе зобов'язання поставити 1 мільйон артилерійських боєприпасів для України упродовж року.

Нагадаємо, у лютому 2023 року США уклали контракти на 522 мільйони доларів із двома компаніями, які займаються виробництвом артилерійських боєприпасів. Виготовлені снаряди постачатимуться Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.08.2023 00:14