Фото: Вікіпедія

США "навмисно затягують" навчання українських пілотів на F-16, — ЗМІ

Сполучені Штати Америки "навмисно затягують" навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Через це до кінця цього року не вдасться підготувати достатню кількість військових. 

Про це повідомляє The Times.

Як зазначає голова спеціальної парламентської комісії з озброєнь Олександра Устінова, затримка з навчанням військових означає, що до кінця року в Україні, ймовірно, буде всього 20 пілотів, які пройшли повний курс підготовки для польотів на винищувачах F-16. 

"Поки що у нас буде менше підготовлених пілотів, ніж винищувачів", — йдеться у заяві Устінової.

Чотири країни, а саме Бельгія, Данія, Нідерланди та Норвегія зобов'язалися передати Києву понад 60 літаків F-16. Очікується, що перші з них прибудуть наприкінці 2024 року.

Проте, за словами Устінової, наразі лише вісім українських пілотів проходять підготовку в Тусоні, штат Арізона, а ще 12 навчаються — на авіабазі в Данії. У Румінії ще не почалася третя програма підготовки. Устинова зазначає, що офіційний Київ просив Вашингтон надати ще хоча б 10 місць у навчальних програмах, але прохання української влади було відхилено.

Білий дім заявив Києву, що інші держави випереджають українських пілотів у черзі на місця для тренувань і що Вашингтон не може порушити свої зобов'язання перед ними. Своєю чергою офіційний представник Пентагона також заявляв, що пілоти з України зазнають труднощів зі знанням англійської мови, а також із програмою польотів, заявивши, що "прогрес навчання на літаках F-16 досить мізерний".

Устінова назвала такі твердження "сміховинними": "Це не аргументи, це відмовки, і вони продовжують вигадувати їх знову і знову".

Нагадаємо, напередодні президент Володимир Зеленський заявив після зустрічі з прем'єр-міністром Данії Метте Фредеріксен на полях Глобального саміту миру у Швейцарії, що винищувачі F-16 від Данії надійдуть в Україну вже найближчим часом. Зараз відбувається фінальна стадія підготовки до передачі данських літаків для потреб Збройних сил України.

Раніше речник Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш заявляв, що процес підготовки українських пілотів F-16 містить в собі три етапи. Йдеться про наземну підготовку, навчання на легкомоторних літаках та тренування на винищувачах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.06.2024 09:24