Фото ілюстративне. Джерело: Верховна Рада України

Стефанчук підписав законопроект про підвищення податків: коли він набере чинності

У вівторок, 15 жовтня, голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук підписав законопроект № 11416-д. Він має збільшити податки. Зокрема, військовий збір зросте з 1,5% до 5%.

Про це повідомив народний депутат від партії "Голос" Ярослав Железняк, який опублікував відповідний допис у своєму Telegram-каналі.

Далі законопроект має підписати президент України Володимир Зеленський. Після цього його опублікують у газеті "Голос України", а через день закон набере чинності.

Процедура ухвалення закону про податки

Скріншот зі сайту Верховної Ради

"Спікер вже підписав податковий законопроект №11416-д і відправив у Офіс президента. Найближчим часом очікуємо там підпис президента, потім публікація, а потім через день закон набере чинності, чим збільшить податки. Якраз вийде, що аванси частково попадуть під збільшення", — зазначив Железняк.

Верховна Рада минулого четверга, 10 жовтня схвалила цей законопроект. Документ передбачає, окремі податки потрібно буде сплатити "заднім числом". Військовий збір збільшується з 1,5% до 5%. За розрахунками Мінфіну, це додатково додасть до бюджету 27,3 мільярда гривень 2024 року та 107,7 мільярда гривень 2025 року.

Також передбачено встановлення військового збору для ФОП – платників єдиного податку І, ІІ та IV групи на рівні 10% розміру мінімальної зарплати (тобто 800 гривень на місяць). Бюджет отримає 1,7 мільярда гривень 2024 року та 7,8 мільярда гривень 2025 року. Закон також підвищу податок на прибуток банків за 2024 рік з 25% до 50%.

Нагадаємо, голова податкового комітету Верховної Ради України Данило Гетманцев розповів, що Верховну Раду України підвищити податки "заднім числом" змусила "винятковість обставин". Але варто визнати, що це насправді "погане рішення".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 15.10.2024 12:13