Данило Гетманцев. Джерело: "Слуга народу"

Підвищення податків: Гетманцев розповів, чому це зробили "заднім числом"

Голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев вважає, що підвищити податки "заднім числом" парламент змусила "винятковість обставин". Але він вказує, що це насправді "погане рішення".

Відповідну заяву він зробив в інтерв'ю "Економічній правді".

"У вересні-жовтні ми перебували перед дилемою: або вводимо в дію закон з листопада та підіймаємо ставки ще більше (бо сума потреби нікуди не дівається), або все ж робимо це першим жовтня. Ну, і з цих двох дуже-дуже поганих рішень обрали те, яке нам здалося менш поганим", — зазначив він.

Гетманцев наголосив, що не хотів би юридичних дискусій, бо вони його дискредитують.

"Чому? Бо я все ж доктор юридичних наук і точно знаю, що це порушення. Тобто так робити не треба", — додав нардеп.

Водночас, за його словами, якщо зняти питання про конституційність або неконституційність, то закон конституційний.

"Є рішення, яким Конституційний суд протлумачив, що означає зворотна дія в часі. І він зазначив, що це стосується тих випадків, коли норми регулюють відносини, які розпочалися та завершилися до дати набуття чинності норми. Якщо ми говоримо про третій чи четвертий квартал, то тут відносини точно не завершені. Але насправді це погане рішення. Тобто тут у нас немає дискусії", — акцентував голова податкового комітету Верховної Ради України.

Нагадаємо, доктор економічних наук, науковець та громадський діяч Андрій Длігач розповів, що підвищення податків, зокрема, військового збору призведе до того, що кількість зарплат у "конвертах" збільшиться.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 15.10.2024 11:53