Єнс Столтенберг. Джерело: Офіс президента України

Столтенберг пропонує створити потужний фонд для України: Bloomberg оприлюднив суму

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг пропонує створити фонд союзницьких внесків на суму 100 мільярдів доларів протягом п'яти років для України в рамках пакету документів, який лідери Альянсу підпишуть, коли вони зберуться на липневий саміт Альянсу у Вашингтоні.

Про це повідомляє Bloomberg.

За словами людей, знайомих з ходом дискусії, союзники все ще обговорюють пропозицію Столтенберга та будь-яку механіку розрахунку, у тому числі питання про те, чи включатиметься двостороння допомога Україні в загальну суму.

Пропозиція, яка потребує схвалення 32 членів Організації Північноатлантичного договору, швидше за все, зміниться до того, як лідери погодяться, сказали люди, які розмовляли на умовах анонімності. НАТО не одразу відповіла на прохання про коментарі. Представники Ради національної безпеки Білого дому не дали жодних коментарів.

У рамках пакету НАТО може також взяти на себе оперативні обов'язки Контактної групи оборони України, яку очолюють США, що координує постачання зброї в Україну приблизно 50 країнами, кажуть джерела. Під керівництвом верховного головнокомандувача НАТО генерала Кріса Каволі такий крок міг би захистити структуру від будь-яких політичних змін, які можуть статися після виборів США у листопаді.

Перспектива повернення Дональда Трампа викликала активізацію розмов серед союзників про те, що Європі слід зробити, щоб гарантувати, що США інвестуватимуть у трансатлантичну безпеку. Це також викликало занепокоєння серед європейських чиновників тим, що Трамп може припинити американську допомогу Україні на тлі коментарів про те, що він спробує покласти край війні протягом дня.

Якщо союзники підтримають пропозицію Столтенберга, крок НАТО взяти на себе активнішу роль у допомозі Україні ознаменує зміну парадигми військового альянсу, який раніше дистанціювався від цих зусиль, щоб уникнути потенційного втягування у ширшу війну з Росією.

Проте інституціоналізація підтримки НАТО може сигналізувати про їхню прихильність до України на довгострокову перспективу, тоді як президент Росії Володимир Путін робить ставку на те, що він зможе пережити союзників Києва — тим більше, що члени навряд чи надішлють офіційне запрошення Україні приєднатися до Альянсу, коли лідери зберуться на початку липня у Вашингтоні

Хоча, якщо НАТО очолить дискусії щодо допомоги Україні, це може ізолювати її від політики США, але це може призвести до того, що дискусії стануть предметом чвар між 32 членами Альянсу, у тому числі з Туреччиною та Угорщиною, які займають тоншу позицію щодо підтримки України.

Раніше радник Білого дому з питань комунікацій у сфері нацбезпеки Джон Кірбі повідомив, що в уряді США шукають додаткові можливості для фінансування допомоги Україні. Зокрема, ведуть перемовини із союзниками та партнерами щодо можливих внесків.

Нагадаємо, у Білому домі переконані, що глава Кремля Володимир Путін має безперечну вигоду від того, що американський Конгрес зволікає з ухваленням допомоги для України. Саме це Російська Федерація активно використовує на полі бою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 02.04.2024 20:39