Фото ілюстративне. Джерело: povaha.org.ua

Студентка з Києва заявила про сексуальні домагання з боку викладача: вона розповіла, як це сталося

Студентка Київського національного університету імені Тараса Шевченка Марина Калашнікова заявила про сексуальні домагання з боку викладача Олексія Савчука. Інцидент трапився 8 липня.

Вона прокоментувала те, що сталося, для "УП. Життя". Вона є студенткою другого курсу магістратури навчально-наукового центру "Інститут біохімії медицини". У той день дівчина перебувала у науковій лабораторії, де працювала під керівництвом завідувача кафедри біохімії Олексія Савчука з 2021 року.

Дівчина зізналася, що помічати дивні прояви уваги з боку свого наукового керівника почала ще в лютому 2024-го.

"До прикладу, коли він вчив мене працювати за новим приладом, то міг покласти руки на плечі чи взяти мене за руку. В таких ситуаціях я намагалася тримати дистанцію та відходила якомога далі", — розповіла Марина Калашнікова.

Того дня Савчук покликав Марину в окремий кабінет для розв’язання робочих питань. Дівчина зазначила, що це звична практика, тож вона нічого не запідозрила.

"Ми поговорили, і потім все трапилося: він зняв мої окуляри, взяв за щоки та поцілував мене. Я була шокована, відштовхнула його, запитала, що він робить, на що почула відповідь російською: "Нічого страшного, завжди хотів це спробувати". Я схопила окуляри та вибігла. Після цього я була настільки шокована, що якийсь час просто не могла оговтатися, діяла наче на автоматі", — пригадала студентка.

Після того інциденту Марину Калашнікову звільнили з лабораторії, однак навчання у виші дівчина продовжуватиме. Наразі вона працює з психологом. Марина сповістила про цю ситуацію адміністрацію Київського університету та звернулася до поліції. Вона зазначила, що має намір захистити себе та не допустити, щоби такі ситуації траплялися й надалі.

Пізніше у виші скликали комісії, щоби розглянути звернення Марини стосовно ситуації, яка сталася. Комісія Інституту завершила своє розслідування та подальші дії перейшли на рівень університету. У коментарі журналістам ректор КНУ Володимир Бугров розповів, що матеріали службового розслідування вже опрацювали. З ними учасники інциденту вже ознайомлені.

"На жаль, у мене немає ні аудіозаписів, ні відео, які би підтвердили мої слова, тому комісія зробила висновок, що не може ні підтвердити, ні спростувати порушення моїх прав та факту сексуального домагання", — наголосила Марина Калашнікова.

Дівчина також звернулася у поліцію. В Голосіївському управлінні поліції Києва підтвердили, що звернення стосовно цієї ситуації зареєстроване.

Нагадаємо, що в березні цього року на сайті президента України зареєстрували петицію з вимогою сприяти впровадженню вже розробленого механізму протидії сексуальним домаганням у Збройних силах та "припинити безкарність тих, хто чинить насильство в армії".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 22.08.2024 21:20