Фото: today.ua

Тарифи на газ, воду і світло: чи зростуть ціни на комуналку у липні

В Україні підвищення вартості комунальних послуг у липні не очікується. Зокрема, ціни на газ, електроенергію та гарячу воду до закінчення літнього періоду залишаться без змін. 

Скільки доведеться платити за світло, газ та водопостачання у другий місяць літа — у матеріалі TrueUA.

Ціни на електроенергію

Після того, як з 1 червня ціна на електроенергію зросла, змін найближчим часом не передбачається. Новий тариф зафіксований до 30 квітня 2025 року і його переглядати не планують. Так, у липні за кіловат-годину українцям доведеться заплатити 4,32 гривні. Щодо нічного тарифу на електроенергію, то тепер він становить — 2,16 гривні.

За словами голови Державної інспекції енергетичного нагляду (Держенергонагляд) України Руслана Слободяна, якщо будуть нові руйнування енергетичної інфраструктури, то доведеться використовувати інші джерела фінансування. Посадовець наголосив, що гроші від підвищення тарифу на світло будуть використані, в першу чергу, на відновлення об'єктів державної генерації. Станом на сьогодні ці кошти ще не надходили, оскільки перші платіжки з новими тарифами споживачі отримуватимуть на початку липня.

Ціни на газ 

У квітні 2024 року затвердили постанову, яка зберігає пільгову ціну на газ для постачальників тепла і гарячої води для населення до кінця літа. До того ж компанія "Нафтогаз" продовжила дію пільгового тарифу на блакитне паливо для населення. Відповідно ціна на газ у липні складатиме сім гривень 96 копійок за куб.

Ціни на водопостачання

Ціни на воду у липні також не зміняться, попри те, що НКРЕКУ неодноразово намагалася збільшити тарифи на цей вид комунальних послуг. Проте варто звернути увагу, що у кожному регіоні вартість водопостачання різна. Це залежить одразу від кількох факторів: вартості електроенергії, доступу до водних ресурсів, ціни на реагенти тощо.

Нагадаємо, 30 червня президент України Володимир Зеленський підписав меморандум з МВФ, який передбачає підвищення тарифів на комуналку. Як тільки війна закінчиться, буде потрібно поступове підвищення цін на газ та електроенергію з метою відшкодування витрат, з одночасним виділенням адекватних цільових ресурсів для захисту вразливих домогосподарств.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 01.07.2024 11:41