Марін Ле Пен і Володимир Путін. Джерело: росЗМІ

Таємні зв’язки з Росією: у Франції подали в суд на "Національне об’єднання" Ле Пен

Французька "Радикальна ліва партія" подала до суду на правопопулістське "Національне об'єднання" Марін Ле Пен. Її звинувачують у "таємних зв'язках з іноземною державою" та "передачу інформації іноземній державі".

Про це повідомило AFP. Під "іноземною державою" мають на увазі Росію.

"З 2014 року, відколи "Національний фронт" (назва "Національного об'єднання" до 2018 року) отримав кредит від структури, близької до Путіна, партія та її керівництво були корумповані та заохочувалися до поширення російської пропаганди, покликаної посіяти хаос у Франції й у всій Європі", — заявили в "Радикальній лівій партії".

Французькі ліворадикали спираються при цьому на низку журналістських розслідувань. Зокрема, у грудні газета The Washington Post писала з посиланням на документи однієї з європейських спецслужб, що Кремль намагається зменшити підтримку України у Франції та збільшити в цій країні кількість прихильників зближення з Росією, просуваючи у французькому інформаційному полі свої пропагандистські наративи. Згідно з матеріалом журналістів, партії Ле Пен відводиться у цьому плані важливу роль.

Також позивачі наголошують на російському кредиті французьких правих популістів. Кредит у "Першому чесько-російському банку" "Національний фронт" узяв у вересні 2014 року, за декілька місяців після російської анексії Криму, яку Ле Пен назвала легітимною. 2016 року цей банк визнано банкрутом, Центробанк Росії відкликав у нього ліцензію. Права на кредит тоді перейшли до російського акціонерного товариства "Авіазапчастина", яке займається обслуговуванням авіатехніки за кордоном.

Повернути кредит праві популісти мали до вересня 2019 року, але, за даними газети Le Parisien, не знайшли на це грошей. "Національне об'єднання" (вже під новою назвою) розпочало платити за кредитом лише у квітні 2022 року. Тепер, стверджують французькі ЗМІ, партія Ле Пен має виплачувати в середньому по 322 тисячі євро кожні три місяці до 2028 року.

Також у червні 2023 року опубліковано доповідь слідчої комісії парламенту Франції, в якій констатувалося, що "Національне об'єднання" стало "трансмісійним ременем" Росії, повторюючи у своїй риториці "російські формулювання". Зокрема, заяви партії щодо анексії Криму "слово в слово повторювали офіційні формулювання путінського режиму". Його автори також наголосили, що з приходом на посаду голови партії Марін Ле Пен "стратегія ідеологічного та політичного зближення" з Росією "прискорилася та закріпилася".

Сама Ле Пен під час парламентських слухань у травні 2023 року заявила, що "ніколи не перебувала" під іноземним впливом, а кредит у російському банку взяли "без політичних зобов'язань" і нібито тільки тому, що французькі банки на той момент не захотіли кредитувати "Національний фронт". Крім того, вона зазначила, що кредит уже виплачено.

Нагадаємо, що у квітні 2022 року чинний президент Франції Еммануель Макрон переміг у другому турі президентських виборів, випередивши свою суперницю Марін Ле Пен на 17,1%. Макрон набрав 58,55% голосів виборців, а за Ле Пен проголосувало 41,45% французів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.01.2024 16:34