Касим-Жомарт Токаєв. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Токаєв на зустрічі з Шольцом підтримав "мирний план" Китаю і Бразилії та назвав РФ "непереможною"

Глава німецького уряду Олаф Шольц прибув до Казахстану з офіційним візитом. Він провів зустріч з президентом країни Касимом-Жомартом Токаєвим, під час якої обговорив бойові дії в Україні.

Заяви Токаєва оприлюднила прес-служба президента Казахстану. У ході зустрічі він на прохання Олафа Шольца висловився з приводу врегулювання ситуації навколо України.

"Фактом є те, що у військовому плані Росія непереможна. Подальша ескалація війни призведе до непоправних наслідків для всього людства і насамперед для всіх країн, які безпосередньо залучені до російсько-українського конфлікту", — сказав Токаєв.

Президент Казахстану також наголосив, що добрий шанс на досягнення хоча б перемир'я було втрачено з відмовою укласти Стамбульську угоду. Але можливість для досягнення миру, як і раніше, існує. 

"Потрібно уважно розглянути всі мирні ініціативи різних держав і вирішити зупинити військові дії, а потім перейти до обговорення територіальних питань. На наш погляд, мирний план Китаю та Бразилії заслуговує на підтримку. Керівники держав приходять і йдуть, а народи, тим паче сусідні народи мають жити у світі та взаєморозумінні", — заявив казахстанський лідер.

Касим-Жомарт Токаєв підкреслив, що з Росією Казахстан має найдовший у світі делімітований сухопутний кордон у світі, а між країнами "розвивається співробітництво в рамках стратегічного партнерства та союзництва". 

"У Казахстані з непідробною симпатією ставляться до українського народу, його самобутньої культури. Між нашими державами ніколи не було суперечностей. Посольство нашої країни продовжує функціонувати у Києві", — додав Токаєв.

Як відомо, у вересні 2022 року президент Касим-Жомарт Токаєв підписав закон про семирічний термін президентства та про перейменування столиці в Астану.

Казахстан відкрито не засудив війну в Україні, але й не підтримує Росію, хоча перебуває разом із нею в Організації Договору про колективну безпеку та Євразійському економічному союзі.

Нагадаємо, що в жовтні 2023 року Казахстан обмежив експорт високотехнологічних товарів до Російської Федерації, які країна-агресор може використати у війні проти України. При цьому імпорт з Росії працює без обмежень.

Також у квітні 2023 року президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв відреагував на заяви російських пропагандистів, що "північ Казахстану — історичні землі Росії". Глава держави заявив, що різко присікатиме спроби сепаратизму.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 16.09.2024 17:16