Фото: Facebook/NATO

Три країни виступили за надання Україні гарантій безпеки до вступу в НАТО

Чехія, Польща та Словаччина виступили за надання Україні гарантій безпеки ще до того, як вона вступить до НАТО.

Про це йдеться у спільній статті прем'єр-міністрів Польщі, Чехії та Словаччини, яку опублікував журнал Foreign Affairs.

У матеріалі зазначається, що Матеуш Моравецький, Петро Фіала та Едуард Гегер вважають, що вже зараз час планувати повоєнні гарантії безпеки України, без яких "не буде жодних інвестицій та сталого відновлення в Україні". На їхню думку, на літньому саміті у Вільнюсі Північноатлантичний альянс має визначитися зі своїм майбутнім, в тому числі з форматом відносин з Україною і Росією.

"Зараз настав час для Альянсу окреслити чіткий і надійний шлях до членства України, якщо і коли Київ забажає і коли дозволять умови. А на той час ми повинні бути готові надати гарантії безпеки, крім політичних запевнень, що не дозволить залишити Україну в "сірій зоні", — йдеться в статті.

Нагадаємо, Україна може отримати гарантії безпеки для України від НАТО. Це питання активно просуває Польща перед літнім самітом Альянсу у Вільнюсі.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна отримає можливість приєднатися до НАТО після перемоги у війні з Російською Федерацією. Члени Альянсу зараз підтримують Україну і робитимуть це й надалі.

Водночас, за даними Financial Times, деякі держави-члени НАТО на саміті у Вільнюсі мають намір запропонувати Україні "дорожню карту" для вступу в Альянс. Проте, Сполучені Штати разом із Німеччиною та Угорщиною виступають проти такого розвитку подій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.04.2023 19:36