Фото ілюстративне. Джерело: Telegram-канал Петра Андрющенка

Ще один доказ рашистських злочинів: у МЗС прокоментували "паспортизацію" українських дітей у Росії

Указ російського диктатора Володимира Путіна щодо присвоєння українським дітям громадянства Росії, є черговим доказом злочинів країни терориста проти України.

Про це заявило Міністерство закордонних справ України.

Російський диктатор Володимир Путін 4 січня підписав указ "Про визначення окремих категорій іноземних громадян і осіб без громадянства, які мають право звернутися із заявою про прийняття до громадянства Російської Федерації".

Згідно з указом, діти-сироти та діти, які залишилися без батьківського піклування та є громадянами України, можуть отримати громадянство Росії за особистим рішенням диктатора без урахування законодавчих вимог.

Наприклад, заяву про отримання громадянства можуть подати керівники російських організацій, в яких примусово перебувають українські діти.

В українському Міністерстві закордонних справ заявили, що рішення Путіна спрямоване на вирішення демографічних потреб країни-терористи задля продовження війни проти України. Зокрема, це грубо порушує законодавство нашої країни, норми міжнародного права та права дітей, яких примусово перемістили на територію Росії.

Дії Росії порушують норми міжнародного гуманітарного права, а також є нікчемними. Запровадження відповідної норми має на меті позбавлення викрадених дітей можливості повернутися на Батьківщину.

"Справжня цінність цього указу полягає лише в тому, що він слугуватиме черговим доказом злочинів Росії проти України, насильницької асиміляції українських дітей і спроби позбавлення їх власної Батьківщини", — наголосили в українському відомстві.

У Міністерстві закордонних справ України також закликали Міжнародний кримінальний суд узяти до уваги дії диктатора щодо переведення дітей з однієї національної групи в іншу, в тому числі шляхом примусового надання їм громадянства, що є ознакою геноциду.

Зокрема, МЗС України наполягає на тому, щоби міжнародна спільнота якомога швидше реалізувала виданий Міжнародним кримінальним судом ордер на арешт Путіна.

Депортація українських дітей

Після окупації території України у 2022 році російські загарбники активно вивозили дітей на територію Росії та Білорусі, де на неповнолітніх українців чекали центри перевиховання та загроза всиновлення до російських родин.

Україна встановила імена близько 20 тисяч депортованих дітей і працює над їхнім поверненням. Депортованих дітей може бути в рази більше, адже на окупованих Росією територіях до війни проживало близько 700 тисяч дітей. Так, частина викрадених дітей була відправлена на територію РФ і Криму, де діє мережа центрів перевиховання українських дітей. За твердженням окупантів, їх відправляли в дитячі "табори" за згодою їх батьків, проте відомі численні випадки примусу.

Викрадення дітей розглядає Міжнародний кримінальний суд в Гаазі. Суд раніше видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна і дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової, яких вважають причетними до злочину.

Зокрема, президент РФ заявляв, що депортація українських дітей окупантами є "абсолютно легальною", а дитячий омбудсмен, яка усиновила депортованого з Маріуполя хлопчика, стверджує, що займалася не депортацією, а "евакуацією з-під обстрілів".

Нагадаємо, що російські загарбники продовжують політику переселення українців на тимчасово окупованих територіях. Депортація відбувається під виглядом "евакуації". За даними Центру національного спротиву, лише за листопад на тимчасово окупованих територіях Херсонщини росіяни депортували сто українців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.01.2024 15:40