Олександр Борняков. Джерело: LIGA.net

Що не так із бронюванням і мобілізацією IT-фахівців: пояснення Мінцифри

Фахівців IT-сфери часто не стають на військовий облік. І це є значною проблемою для питань бронювання від мобілізації. До того ж бронювати ФОП не можна, і цьому є просте пояснення.

Про це заявив заступник очільника Мінцифри Олександр Борняков в інтерв'ю LIGA.net.

"Основна проблема в тому, що багато айтівців фактично не стоять на обліку. Вони не хочуть іти до ТЦК, і що робити з цим, ніхто не знає. Зараз існує може й не дуже проста, але зрозуміла система бронювання. Для критичних компаній бронюється 50% військовозобовʼязаних", — зазначив він.

За його словами, це був дуже важкий компроміс — військові хотіли менше, але домовилися наполовину. Зараз не можна дозволити бронювати 100% — хто ж тоді буде воювати? У військових є на це запит.

"Люди вважають, що тих, кого не забронювали, 50% одразу заберуть на війну. Але ми робили зріз з опитування — немає ситуації, коли 50% на наступний день просто забирають. Це міф", — додав Борняков.

Усе це стосується резидентів Дія.City. Якщо компанія не резидент, то їй буде важко отримати статус критичного і забронювати працівників. Наявність статусу резидента Дія.City спрощує отримання статусу критичної компанії.

Законом також встановлено, що бронювати ФОПів не можна. І це не стосується виключно ІТ. Щодо гіг-контрактів було дискусійне питання.

"Ми хотіли наполягати, але в Міноборони була своя позиція. Вони не бачать спеціальностей у гіг-контракторів, на відміну від штатних працівників, тому їм важче відстежувати, кого бронювати", — зауважив заступника очільника Мінцифри.

До того ж він розповів, що ідея бронювання за сплатою ПДФО поки що не працює, але вона "витає у повітрі".

"Зрозуміло, що на тлі зменшення західної допомоги треба дати якусь прогнозованість тим, хто працює саме в Україні та саме на українських підприємствах. Тому є ідея: якщо ти сплачуєш певну суму податків, ми тебе не будемо чіпати, ти будеш забезпечувати якимось чином, хоч частково, але якісь податки на армію. Зараз ця ідея фіналізується в Кабміні. Сподіваємося, скоро буде фінальний концепт. Це 6000-7000 гривень податків на місяць як умова бронювання", — пояснив Борняков.

Він підсумував, що зараз готуються зміни щодо звітності, щоби вона відбувалася кожен місяць, і наша система зчитувала, з'являвся якийсь документ, що підтверджує бронювання на таких умовах. Для Дія.City буде ставитися вищий поріг зарплати.

Нагадаємо, міністр юстиції Денис Малюська нещодавно розповідав, що, згідно з новим законопроектом про мобілізацію, до лав Збройних сил України дозволяється залучати засуджених за їхнім бажанням. Проте Міністерство юстиції пропонує радикальніші кроки, наголошуючи, що захист держави є обов’язком.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.02.2024 12:37