Володимир Путін. Джерело: росЗМІ

Що означають погрози Путіна Фінляндії: оцінка Інституту вивчення війни

Російський диктатор Володимир Путін заявив про те, що Росія не прагне вдертися на територію країн НАТО. Однак такі висловлювання дуже схожі на заяви Кремля перед нападом на Україну 24 лютого 2022 року.

Такий висновок зробили аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Запевнення Путіна у його мирних намірах щодо НАТО звучать порожньо в контексті погроз, які він і кремлівські експерти останнім часом висувають на адресу країн-членів НАТО. Ці погрози є частиною давніх наративів Росії про атаку на НАТО, які передували заявці Фінляндії та її прийняттю в Альянс 4 квітня. Заяви російських експертів не є загрозливими для країн НАТО, але вони є важливим контекстом для нібито намагань Путіна заспокоїти ситуацію під час його інтерв’ю 17 грудня", — зазначили в ISW.

Аналітики також зауважили, що заяви Путіна про те, що Росія не зацікавлена у вторгненні в НАТО, дуже схожі на наполегливі твердження Кремля наприкінці 2021-го та на початку 2022 року — в тому числі й напередодні повномасштабного вторгнення — про те, що Росія не має наміру нападати на Україну.

На думку експертів, інтерв’ю російського диктатора — навмисна спроба Кремля спотворити російську військову загрозу як уявну та штучну вигадку НАТО. Путін прагне послабити НАТО протягом двох десятиліть і постійно вимагає змін в Альянсі, які означали би його розпад.

В ISW наголосили, що риторика Кремля про його ворожі наміри щодо НАТО в поєднанні з потенційними майбутніми військовими можливостями Росії в разі її перемоги в Україні створює серйозну загрозу безпеці Заходу. Якби Росія змогла досягнути заявленої максималістської мети повної капітуляції України, що, ймовірно, призвело би до окупації України, вона би розгорнула сили аж до кордону НАТО від Чорного моря до Північного Льодовитого океану.

ISW також вважає, що Путін поважає лише військову силу, яку, на його думку, США та НАТО не будуть використовувати для захисту України, та, можливо, очікує, що підтримка Заходом зазнає краху.

Погрози Путіна Фінляндії

Російський диктатор Володимир Путін накинувся з погрозами на Фінляндію через вступ країни до НАТО. Він натякнув, що Росія направить до фінського кордону війська.

"Затягнули до НАТО Фінляндію. У нас що були якісь суперечки? Усі суперечки, в тому числі й територіального характеру, в середині 20 століття давно вирішені. Найдобріші та найсерйозніші були стосунки", — сказав він.

При цьому Володимир Путін традиційно не втримався та пригрозив Фінляндії військами.

"Проблеми не було, тепер будуть. Тому що ми тепер створюватимемо Ленінградський військовий округ і концентруватимемо там певні військові підрозділи. Навіщо їм це треба? Нісенітниця якась", — заявив він.

При цьому російський диктатор запевнив, що не хоче конфлікту з НАТО. Він сказав, що країни Альянсу нібито самі створюють конфлікт і хочуть "стратегічної поразки" Росії.

"З ким у нас якісь проблеми були? Та ні з ким. Це країни НАТО створюють проблеми з нами, тому що не хочуть такого конкурента, як Росія", — додав Путін.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо 16 грудня назвав дії Росії на кордоні гібридною атакою. Скупчення нелегальних мігрантів там багато хто вважає штучною акцією росіян.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.12.2023 09:11