Фото: Майкл Карпентер. Джерело – ОБСЄ

У Білому домі зробили нову заяву щодо ударів американською зброєю по території РФ

Рішення Сполучених Штатів Америки дозволити Україні удари американською зброєю по території Російської Федерації стосується не лише Харківської області. Вогневе ураження може застосовуватись також в районі Сумщини.

Таку заяву зробив директор із питань Європи Ради національної безпеки Білого дому Майкл Карпентер в інтерв'ю ТСН. За словами посадовця, з міркувань оперативної безпеки він не може розкривати деталі умов, за яких Київ може завдавати ударів по території РФ.

Однак, на уточнювальне питання Карпентер підтвердив, що йдеться про території не лише біля Харківщини, а й Сумської області.

"Це стосується всього регіону на півночі (України, — ред.), де російські сили обстрілюють Україну. Раніше вони могли відносно безпечно звідти обстрілювати, але тепер українські сили можуть використовувати наші боєприпаси та зброю, щоб мати можливість вести вогонь у відповідь", — йдеться у заяві представника Ради нацбезпеки США.

Варто зазначити, що Карпентер відмовився говорити, чи може рішення Білого дому поширитись на інші території Росії.

"Як я щойно сказав, ці рекомендації стосуються північного кордону в Харківській і Сумській областях, де російські сили ведуть вогонь по Україні", — додав Карпентер.

Раніше прес-секретар президента Володимира Зеленського Сергій Никифоров заявив, що Україна отримала від Сполучених Штатів дозвіл на використання американської зброї для ударів по території Росії.

Зауважимо, раніше американський чиновник у коментарі The Washington Post заявляв, що Сполучені Штати Америки дозволяють Україні використовувати передані ними системи протиповітряної оборони на території країни-агресорки Росії.

Він наголосив, що на сьогодні у цьому питанні для України з боку Сполучених Штатів немає жодних обмежень. Проте американські ППО на території Росії українські бійці можуть застосовувати тільки тоді, коли є загроза з боку агресора.

Нагадаємо, радник міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Юрій Сак заявив в інтервʼю Bloomberg, що Україна вже використовувала надані Великою Британією далекобійні ракети Storm Shadow. Їх застосовували для ударів по об'єктах на території Росії.

До того ж агенція AFP також повідомляла, що українські воїни вже кілька разів застосовували західну зброю для ударів по об'єктах, які розташовані на території країни-агресорки Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.05.2024 22:21