Бійка в Мерефі. Скріншот із відео

У Харківському ТЦК відреагували на бійку між цивільними та військовими (відео)

Працівники військкомату та декілька громадян Мерефи Харківської області побилися на вулиці міста. У територіальному центрі комплектування призначили службову перевірку.

На ситуацію відреагували в Харківському обласному ТЦК і СП.

А тим часом у мережі поширили відео конфлікту.

"Інцидент стався 10 червня під час оповіщення громадян у Мерефі Харківської області. Військовослужбовці запропонували громадянину показати військово-облікові документи, отримали відмову у грубій формі та запропонували дочекатися співробітників Національної поліції для подальшого з’ясування", — йдеться в повідомленні.

Як розповіли в ТЦК, після цього підійшли ще декілька громадян, можливо, родичі чоловіка, який відмовився називатися та надавати будь-які документи. Вони накинулися з брутальної лайкою на військовослужбовців, ображали їхню гідність і завдали декількох ударів, у тому числі застосовуючи предмет, схожий на палицю. Один із військовослужбовців отримав ушкодження.

За фактом тілесних ушкоджень військовослужбовцю під час виконання службових обов’язків розпочато кримінальне провадження.

"Попередньо встановлено, що військовослужбовці, на яких здійснено напад, намагалися спершу уникнути конфлікту, а потім були змушені захищатися. Саме ця частина конфлікту зафіксована на оприлюднених відео. Фрагменти відео щодо ситуації, зазначеної вище, відсутні", — зазначили у ТЦК.

За фактом цього інциденту призначено службову перевірку та розпочато досудове розслідування органами Нацполіції.

"Командування надає повне сприяння роботі правоохоронних органів. До завершення слідчих дій та відповідних судових рішень наполегливо просимо громадськість та представників ЗМІ уникати передчасних оцінок та коментарів", — додали у військкоматі.

У ТЦК назвали це черговим випадком маніпулятивного перекручення інформації про інцидент під час оповіщення військовозобов’язаних.

"Військовослужбовці, які здійснюють оповіщення військовозобов’язаних, — це посадові особи, які виконують службові обов’язки у воєнний час і перебувають під захистом закону. Будь-які спроби перешкоджання оповіщенню, образи, опір, напад матимуть неминучі наслідки, правопорушники нестимуть відповідну адміністративну чи кримінальну відповідальність. Дякуємо  всім військовозобов’язаним громадянам за розуміння і взаємодію", — підсумували в Харківському ТЦК.

Нагадаємо, народний депутат і заступник голови парламентського комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції Руслан Горбенко заявив, що зараз є декілька випадків, коли представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки можуть застосовувати силу та інші заходи примусу щодо громадян.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 11.06.2024 15:57