Фото ілюстративне. Джерело: zmina.info

У Криму з’являться українські військові адміністрації: Кабмін вніс документ до Верховної Ради

Кабінет міністрів вніс до Верховної ради проект щодо особливостей відновлення публічної влади в Автономній республіці Крим і місті Севастополі. Зокрема, запропоновано створити військові адміністрації та наділити їх відповідними повноваженнями.

Про це свідчить проект №11064.

У пояснювальній записці йдеться про те, що Автономна республіка Крим і місто Севастополь є тимчасово окупованими Російською Федерацією з 20 лютого 2014 року.

Кабмін нагадав, що звільнення всіх територій України та відновлення повної лінії державного кордону як на суші, так і на морі, за словами президента, верховного головнокомандувача Володимира Зеленського, є стратегічним пріоритетом сил оборони України в протидії збройній агресії Росії.

Не визнаючи тимчасову окупацію Росією частини території України, пропонується внести зміни до закону "Про правовий режим воєнного стану" в частині створення військових адміністрацій на території Криму та Севастополі та наділення їх відповідними повноваженнями з метою виконання функцій держави. Таким чином, буде створений відповідний механізм відновлення публічної влади на тимчасово окупованих Росією територіях.

При цьому датою припинення повноважень органів державної влади (і голів місцевих державних адміністрацій, і працівників адміністрацій, і посадових осіб органів місцевого самоврядування та інших) внаслідок тимчасової окупації визначено 27 лютого 2014 року.

Військові державні адміністрації — це тимчасові органи державної влади, які створюються на територіях України, де введено воєнний стан. Їх діяльність регламентується законом України "Про правовий режим воєнного стану".

За даними опитування Центру Разумкова, станом на кінець січня 2024 року 85% опитаних вірять у перемогу України у війні з Росією. При цьому 13% визнають перемогою відновлення статус-кво станом на 23 лютого 2022 року, 7% — вигнання російських військ з усієї території України, крім окупованого Криму, а 4% — припинення війни, навіть якщо російська армія залишиться на територіях, захоплених у внаслідок повномасштабного вторгнення (після 24 лютого 2022 року).

За даними опитування КМІС, станом на початок лютого 2024 року переважна більшість українців (65%) вірять, що війна завершиться поверненням під контроль України всіх територій, включаючи Донбас та Крим.

Нагадаємо, наприкінці лютого голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що після російської анексії півострова Крим звідти вимушено виїхало до 50 тисяч кримських татар. Найбільший потік тих, хто виїжджав, розпочався після оголошення мобілізації в Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.03.2024 16:28