Едгарс Рінкевичс. Скріншот із відео

У Латвії дотримуються чіткої позиції щодо ударів України західною зброєю по території Росії

Теперішні наступи Росії — наслідок зволікань і нерішучості Заходу. Тож варто західним партнерам зняти обмеження на застосування Україною зброї, яку вони їй надають.

Про це заявив президент Латвії Едгарс Рінкевичс в інтерв’ю CNN. Він зазначив, що російський наступ на Харківщині — наслідок не лише того, що Росії вдалося перевести економіку на військові рейки та проводити мобілізацію, а й помилок у тому, як західні партнери реагують на ситуацію та надають підтримку Україні.

"Те, що ми бачимо, — наслідок нашої неспроможності надати Україні належну кількість зброї та накладання обмежень на те, як Україна може її застосовувати — для ударів по території Росії. Тут мова не про цивільних, а про легітимні військові цілі", — зауважив президент Латвії.

Він сказав, що абсолютно погоджується зі словами генерального секретаря НАТО про те, що для союзників настав час переглянути обмеження щодо застосування Україною наданої ними зброї.

"Це доволі критичний момент. На мою думку, немає жодної прагматичної раціональної причини не дозволяти Україні застосовувати надану зброю проти Росії у той спосіб, який буде найефективнішим. Оцінки, що Росія у відповідь може розпочати якусь ескалацію, ґрунтуються на не дуже чітких оцінках реальної ситуації. Чому? Тому що Росія вже розпочала ескалацію", — наголосив Рінкевичс.

Він закликав тих союзників, які надають Україні свою зброю з певними обмеженнями, переглянути їх.

"Коли Латвія надає Україні зброю, ми не накладаємо жодних обмежень. Можливо, один зі страхів — і, думаю, безпідставний, — що Росія застосує тактичну ядерну зброю. Думаю, російський шантаж, з дуже гарним розрахунком. Але деякі столиці ведуться на нього. Це не те, що я можу порадити робити", — додав президент Латвії.

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив сьогодні, що союзники НАТО не виконали своїх обіцянок і не надали Україні необхідне озброєння. Саме цим насамперед викликана складна ситуація на фронті.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.05.2024 23:36