Російський пристрій для розвідки, який знайшли у Литві. Джерело: Lietuvos Kariuomene

У Литві на узбережжі Балтійського моря знайшли російський гідролокатор для збору розвідданих

Ще 3 лютого до Військово-морських сил Литви надійшло повідомлення від цивільної особи про виявлення на Куршській косі пристрою невідомого призначення. На ньому були написи російською мовою.

Про це повідомив Lietuvos Kariuomene.

Фахівці ВМС встановили, що йдеться про акустичний гідролокатор російського зразка, який використовується для збору розвідувальної інформації, виявлення підводних човнів і визначення їхнього положення. За допомогою гідроакустичних датчиків апарат фіксує рух і проходження великих підводних об'єктів (підводних човнів), розташованих біля нього.

"Подібні російські гідроакустичні апарати вже знаходили 2021 року в Балтійському морі біля берегів Литви та в Атлантичному океані біля південних берегів Великої Британії й Ірландії. Гідроакустичний гідролокатор на момент виявлення непрацездатний, його вилучено з місця виявлення, він наразі перебуває на зберіганні у ВМС", — ідеться в повідомленні.

Військово-морські сили просять громадян і гостей Литви зберігати пильність і за різних обставин спостерігати за подібними знахідками в морі або викинутими на берег, не чіпати їх, а повідомляти про них оперативній вахті Військово-морських сил Литви.

"Військово-морські сили здійснюють постійний моніторинг і контроль територіального моря й економічної зони Литовської Республіки, моніторинг підводного середовища, вони мають відповідні можливості та компетенцію для розвідки підводного середовища та дна, а також готові реагувати на різні інциденти", — наголосили литовські військові.

Нагадаємо, що Комісія з національної безпеки Литви пропонує уряду зупинити рух товарів, транспорту та людей через прикордонні пункти пропуску "Лаворішкес" і "Райгардас". Вони розташовані на кордоні з Білоруссю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 06.02.2024 20:55