Фото ілюстративне зі соцмереж

У Міносвіти пояснили, куди звертатися студентам, якщо їхні права порушують

В Україні усі вищі навчальні заклади є автономними. Це означає, що їхні керівники вирішують більшість внутрішньоорганізаційних питань. Проте у нашій державі діє також низка інституцій, які оцінюють, контролюють, а також перевіряють якість освітніх послуг, що надають заклади. 

Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти та науки України.

"Час від часу МОН отримує звернення від студентів із проханнями виправити проблемну ситуацію, яка склалася в закладі вищої освіти", — йдеться у повідомленні.

Проте у міністерстві пояснюють, що здебільшого проблему можна вирішити, якщо одразу звернутися до уповноваженого органу або особи. 

"Оскільки ЗВО автономні, то саме керівники вирішують більшість внутрішньоорганізаційних питань", — інформуюють в МОН.

Однак існує низка структур, які контролюють, оцінюють та перевіряють якість освітніх послуг, що надають ЗВО. Саме ці органи мають повноваження вирішити більшість питань, що стосуються якості та змісту вищої освіти. Зокрема:

  • Якщо студент має питання щодо якості освіти, варто звертатися до НАЗЯВО та Державної служби якості освіти.
  • Якщо студент хоче сповістити про порушення освітнього законодавства, потрібно звернутися до ДСЯО, Служби освітнього омбудсмена та уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.
  • Питаннями порушення антикорупційного законодавства займається антикорупційний уповноважений в університеті, сектор МОН з питань запобігання та виявлення корупції та Національне агентство з питань запобігання корупції.
  • У випадку порушення мовного законодавства варто звертатися до адміністрації університету чи ДСЯО, а також — до Служби мовного омбудсмена.

Нагадаємо, вартість навчання В Україні на контрактній формі на деяких спеціальностях може підвищитися. Найкращі виші розглядають такий варіант. Однак це не означає, що хтось може залишитися без гідної освіти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 22.01.2024 02:28