Радослав Сікорський. Джерело: соцмережа X міністра закордонних справ Польщі

У МЗС Польщі закликали Україну якомога швидше дозволити ексгумацію "жертв Волині"

Польща закликає Україну якомога швидше дозволити пошуки й ексгумацію поляків. Ідеться про жертв Другої світової війни на Волині.

Відповідну заяву оприлюднив після декількох днів мовчання міністр закордонних справ Радослав Сікорський на своїй сторінці в мережі X.

У підписі до відеозвернення він зазначив, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба "зробив помилку" у своїй резонансній відповіді на запитання під час зустрічі з польською молоддю в Ольштині.

"Наші краяни заслуговують на поховання. Україна має розуміти темні сторінки своєї історії. Однак із відповіді Дмитра Кулеби можна зрозуміти, що під час наших двосторонніх розмов я вже порушував питання про необхідність відновити ексгумацію", — сказав Сікорський.

Польський міністр нагадав, що Польща матиме вагоме слово під час рішення про закриття Україною переговорних рамок на шляху до Євросоюзу.

"Тож краще для України розв'язати це питання якнайшвидше в дусі вдячності Польщі за те, що ми сьогодні робимо для України", — додав Сікорський.

Це його перша на цю тему після резонансної відповіді Дмитра Кулеби на запитання про ситуацію з ексгумаціями, яке йому поставили на зустрічі з польською молоддю в Ольштині — події, де він сидів поруч із Радославом Сікорським. На адресу Сікорського лунала критика від політиків правого спектра за те, що він ніяк не відреагував після слів Кулеби.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск теж розкритикував слова Кулеби та заявив, що Україна не стане членом Євросоюзу без згоди Польщі, а щоб отримати таку згоду, потрібно відповідати стандартам, в тому числі культурно-політичним.

Нагадаємо, 29 серпня Дмитро Кулеба також заявив, що збиття Польщею російських дронів та ракет, які летять у напрямку польського кордону, не призведе до участі Північноатлантичного альянсу у війні. Зокрема, Україна та Польща потребує підтримки від країн-членів Альянсу щодо цього питання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.09.2024 20:33