Літак JAS 39 Gripen. Джерело: SAAB

У МЗС Швеції розповіли, чому не передали Києву винищувачі Gripen

Наразі Україна надала перевагу американським винищувачам F-16. Водночас Швеція відкрита для надання винищувачів власного виробництва Gripen.

Про це в інтерв'ю "Голосу Америки" повідомив міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрьом.

Посадовець заявив, що для російського диктатора Володимира Путіна не існує поділу на військові та цивільні цілі: у Кремлі вважають, що можуть знищувати все на своєму шляху.

"Саме тому ми повинні надати Україні якомога більше військової підтримки, включаючи протиповітряну оборону, щоб Україна могла себе захистити", — наголосив він.

Біллстрьом наголосив, що Україні була надана можливість отримати винищувачі F-16, яких більше в країнах НАТО, ніж шведських літаків. Рішення щодо призупинення постачання Україні Gripen було ухвалено тому, що Київ вирішив, що мати одночасно дві системи винищувачів — і F-16, і Gripen — це надто багато.

"Адже ми говоримо про системи. Це не лише отримати літаки й підготувати пілотів. Це складні системи, і впроваджувати дві з них одночасно було б занадто складно", — наголосив очільник МЗС Швеції. 

Водночас він додав, що це не означає, що Стокгольм не відкритий для постачання винищувачів Gripen, коли програма F- 16 буде завершена. Замість винищувачів Gripen Швеція вирішила надати Україні літаки дальньої радіолокаційної розвідки — ASC 890. За його словами, ці літаки нададуть українським військовим можливість краще проводити повітряні бої, спостереження і керування повітряними боями.

Нагадаємо, 10 липня прес-служба Міністерства оборони Нідерландів повідомляла, що Амстердам виділяє кошти на боєприпаси для винищувачів F-16, які незабаром отримає Україна. Йдеться про 300 мільйонів євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.07.2024 10:37