Фото: Defense Express

У НАТО підписали потужний контракт на постачання боєприпасів: чи дістанеться щось Україні

Агентство Північноатлантичного альянсу з підтримки та закупівель придбає 220 тисяч 155-міліметрових артилерійських боєприпасів, частина з яких надійде Україні. Для цього було підписано контракт на 1,2 мільярда доларів.

Про це повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, пише "Радіо Свобода".

"Виробництво боєприпасів є абсолютною необхідністю, щоб ми могли продовжувати надавати підтримку Україні, тому що досі ми користувалися нашими запасами", — заявив Столтенберг.

Стейсі Каммінгс, яка обіймає посаду генерального менеджера Агентства НАТО з підтримки та закупівель (NSPA), повідомила, що терміни виконання контракту становлять 24-36 місяців. У підсумку ці боєприпаси можуть потрапити до України.

За даними джерела, це замовлення стосується саме поповнення запасів країн-членів НАТО, адже військово-політичний блок не постачає летальну зброю країнам, що не входять до Альянсу. Країни-члени НАТО надають зброю та боєприпаси Україні на двосторонній основі, тому вони мають право використовувати закуплену через Альянс зброю та амуніцію на користь Києва.

Наразі Агентство із закупівель НАТО реалізовує низку великих замовлень, щоб допомогти країнам Альянсу посилити свою оборону та надалі підтримувати Україну.

Столтенберг також заявив, що не бачить прямої чи неуникної загрози для будь-якої країни-члена НАТО. Таким чином генсек відповів на запитання, чи очікує він, що ці боєприпаси можуть бути використані в країнах ЄС у протистоянні Росії та чи вірить він, що російські танки можуть зайти до якоїсь столиці Євросоюзу.

Раніше речниця Єврокомісії Йоганна Бернсель заявила, що Європейський Союз зможе виготовити 1 мільйон боєприпасів для України до кінця цієї зими.

За словами речника зовнішньополітичної служби Європейського Союзу Петера Стано, країни ЄС уже надали Україні 300 тисяч снарядів і 3 300 ракет із запасів.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський на спільній прес-конференції з прем'єром Естонії Каєю Каллас заявив, що Україні необхідні артилерійські снаряди, і потрібно "чинити тиск" на західних союзників, які зобов'язалися їх надати.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.01.2024 17:30