Єнс Столтенберг. Джерело: Офіс президента України

У НАТО розповіли, чи буде визначено дату вступу України в Альянс на саміті у Вашингтоні

В ході саміту Північноатлантичного альянсу, який заплановано провести у Вашингтоні, не буде визначено жодних дат стосовно членства України в Альянсі. Наразі союзники проводять відповідні дії, щоб привести Київ до членства в НАТО, щойно будуть необхідні політичні умови.

Про це повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, пише "Голос Америки".

За словами посадовця, питання щодо членства України в НАТО має бути узгоджене серед союзників.

"Я очікую, що ми дійдемо згоди щодо формулювання, яке надішле чітке повідомлення про перспективи членства України, і про те, що Україна стане членом Альянсу", — наголосив Столтенберг.

На питання журналістів стосовно того, чи війна є перешкодою для Києва на шляху до членства в НАТО, він відповів, що "союзники не мають визначення конкретних перешкод".

"Також тому, що ми маємо певну дилему. Важко запросити Україну, поки триває війна. З іншого боку, також важко сказати, що ми не можемо цього зробити, поки існує конфлікт із Росією, тому що тоді Росія отримає стимул продовжувати війну", — зазначив він.

За його словами, країни-члени Альянсу активно працюють над тим, щоб Україна відповідала стандартам НАТО, а постачання західної зброї переводить українську армію в "оперативну сумісність" з військами Альянсу. Столтенберг наголосив, що, якщо Україну підготувати зараз, то Київ матиме змогу дуже швидко набути членство в НАТО, коли на це буде згода всіх країн-членів.

"Ми будемо зближати Україну з альянсом, допомагаючи їй відповідати всім стандартам НАТО, бути дедалі більш оперативно сумісними з НАТО, скасувавши вимоги до плану дій щодо членства, а також поглибивши політичну співпрацю в Раді НАТО-Україна. І тоді ми ухвалимо рішення, коли прийде час", — додав посадовець.

Нагадаємо, 18 червня Єнс Столтенберг заявив, що Китаю доведеться зіткнутися з наслідками підтримки російської війни в Україні, якщо він не змінить свою політику. За словами генсека НАТО, Пекін "намагається досягти обох результатів", підтримуючи військові зусилля Росії, а також намагаючись підтримувати відносини з європейськими союзниками.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.06.2024 11:44