Фото ілюстративне. Джерело: Міноборони

У Норвегії зробили гучну заяву щодо передачі Україні літаків F-16, але є нюанси

Коаліція винищувачів F-16 працює: Норвегія готова передати Україні 22 американські винищувачі. Більша частина з них перебуває у придатному до використання стані. Однак не всі літаки готові до використання прямо зараз.

Про це повідомило видання Nettavisen. Журналісти зазначили, що Норвегія отримала дозвіл від США на надання Україні 22 винищувачів F-16, а також двигунів, допоміжних матеріалів, тренажерів, запчастин та іншого відповідного обладнання.

Проте, наголосили норвезькі медійники, не всі з цих 22 винищувачів є повністю справними — частина може використовуватися для запчастин і ремонту інших літаків.

У виданні Nettavisen додали, що придатними для польоту є 12 літаків F-16, які Норвегія планувала продати американській компанії Draken International.

"Угоду про продаж з Draken International, схоже, не реалізують, а літаки, які мали використати для тренувань у США, натомість залучать для захисту повітряного простору України", — підсумували джерела журналістів.

Нещодавно уряд Норвегії ухвалив рішення дозволити прямий продаж зброї та продукції оборонного призначення від норвезької оборонної промисловості органам оборони України. Ця зміна політики набула чинності 1 січня 2024 року.

Нагадаємо, головнокомандувач Об'єднаних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі заявив, що під час навчань українських пілотів на F-16 виникають певні складнощі. Однак ці винищувачі дуже важливі для України та допоможуть військовим у боях проти російських агресорів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.04.2024 23:57