Фото: росЗМІ

У Орбана виправдалися за його зустріч із Путіним та заяву про війну в Україні

Очільник адміністрації угорського прем'єр-міністра Гергей Гуйяш виправдався за зустріч Віктора Орбана з президентом Росії Володимиром Путіним у Пекіні 17 жовтня. За його словами, голова уряду країни розмовляв із диктатором про мир і необхідність "покласти край російській агресії".

Про це інформує угорський телеканал ATV.

Раніше посол США в Угорщині Девід Прессман написав у себе в X (раніше Twitter), що Орбан вирішив постояти поруч із людиною, чиї сили відповідальні за злочини проти людяності в Україні. Гуйяш відповів на це, заявивши, що лідер США Джо Байден також раніше зустрічався з Путіним безліч разів.

Своєю чергою журналісти вказали, що очільник Білого дому мав зустріч із російським диктатором тільки до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Тоді Гуйяш сказав, що необхідно говорити про мир.

"Саме це прем'єр-міністр і робив, і іншим я б радив чинити так само", — додав він.

Також Гуйяш відповів на запитання про те, чому Орбан на зустрічі з Путіним назвав агресію проти України "військовою операцією". За його словами, офіційна позиція Будапешта полягає в засудженні війни й повазі територіальної цілісності та суверенітету України.

Скандальна заява Орбана щодо України на зустрічі із Путіним: що відомо

У вівторок, 17 жовтня, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у розмові з президентом Росії Володимиром Путіним у Пекіні назвав війну в Україні "військовою операцією". Депутат угорського парламенту Мартон Томпош, який опублікував відповідне відео у себе у Facebook, обурився такими висловлюваннями Орбана і наголосив, що те, що відбувається в Україні, це — війна, у якій, зокрема, гинуть і угорці із Закарпаття.

Також повідомлялося, що Угорщина і РФ підтвердили свої зв'язки на форумі в Китаї. За інформацією ЗМІ, президент РФ Володимир Путін наголосив, що Росія розглядає Угорщину як ключового потенційного супротивника вступу України до Євросоюзу.

Нагадаємо, що Угорщина виступала проти багатьох ініціатив Євросоюзу щодо підтримки України для відсічі агресії Москви й отримує більшу частину сирої нафти та газу з Росії. Угорщина розвиває тісніші зв'язки з Росією, ніж інші держави ЄС, і розглядається як ключовий потенційний противник рішення про початок переговорів про вступ України до Євросоюзу, що вимагатиме одностайної підтримки 27 членів блоку.

Востаннє Путін і Орбан розмовляли віч-на-віч 1 лютого 2022 року під час багатогодинної зустрічі в Москві, рівно за три тижні до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.10.2023 05:04